Sorin Moise, MADR: Avem multe scheme de ajutor pentru 2024. Fără ploaie, însă, va fi greu pentru fermierii români

Sorin Moise MADR

Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost invitatul Marinelei Angheluș în studioul Puterea Știrilor. În opinia lui Sorin Moise, anul agricol care vine va fi pierdut, fără ploaie.

“Sincer, vă spun, dacă nu vom avea condiții meteo favorabile, anul viitor va fi extrem de greu pentru fermierii din România. Ministerul Agriculturii încearcă cumva să vină în ajutorul lor și pregătim mai multe scheme de ajutor de stat pentru anul viitor, dar rămâne să ne rugăm să spunem așa și la bunul D-zeu poate o să avem o toamnă ploioasă, toamnă care deja văd că vine cu precipitații din vestul Europei către noi, încet-încet, pentru că și cei din vestul Europei s-au plâns de secetă în ultimele două luni. Acolo au început ploile și înțeleg că în perioada următoare se anunță ceva ploi și la noi”.

A suplini ploaia prin irigații nu este o soluție pentru producții mari

“Fără apă, fără ploaie, foarte greu se face agricultură, oriunde în lume. Deci, indiferent cât am încercat noi să suplinim prin irigații, atâta timp cât nu există un mediu natural, precipitații bune, este foarte greu să facem producțiile cu care eram obișnuiți”.

Reamintim ca una dintre măsurile de mare interes pentru fermieri este cea dedicată înfiinţării sistemelor de irigaţii.
Principalele direcţii de finanţare:

    • DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigaţii: 400 mil. euro (lansare apel – T3/T4 2023)
    • DR-26 Înfiinţarea sistemelor de irigaţii: aprox. 100 mil. euro (lansare apel – T3/T4 2023)

Daca  tot asteptam ploile sa vedem ce spune prognoza agrometeorologica pentru perioada 31 octombrie – 6 noiembrie 2023,

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat-o, astfel, in aceasta perioada se va mentine o vreme calda in aproape toate regiunile agricole.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 6…23°C abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 11…29°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 1…16°C in majoritatea zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 9…22°C pe intreg teritoriul agricol, favorabila parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile de toamna infiintate pana in prezent.
Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, iar cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol, in cea mai mare parte a tarii

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: