Skip to content
Economie Politică

Sorin Pâslaru, în editorialul ZF: să-i plângi acum pe Vanghelie, Mazăre, Vlădescu & Co este ireal

BusinessMagazin
" "

Într-o ţară în care orice poziţie de la stat, de administrare a unui buget oricât de mic, este preluată cu intenţie de chiverniseală, să-i plângi acum pe Vanghelie, Mazăre, Vlădescu & Co, care sunt vârfurile acestei tagme, că sunt anchetaţi pe nedrept este ireal.

Clasa antreprenorială din România are nevoie de o clasă profesionistă de administratori ai banilor publici, care să trăiască din salarii aşa cum antreprenorii şi-au bazat creşterea, în decenii, pe managerii din propriile companii, arată Sorin Pâslaru, redactorul-șef al Ziarului Financiar, în ultimul său editorial.

" "
" "

Şi are nevoie de o curăţenie drastică, prin mijloace cât mai precise, printre administratorii de bani publici, mulţi ani doar o haită de partid şi de stat care aşteaptă alegerile pentru a se aşeza pe bugete precum stolurile de grauri pe viile pline cu struguri, lăsându-le vraişte.

Tot vaietul naţional privind aşa-zisele „abuzuri” este ridicol când vilele primarilor sunt mai mari decât spitalele şi asfaltul merge doar până la poarta lor, mai spune Pâslaru.

Între 2016 şi 2018, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut de la 53 mld. euro la 68 mld. euro, deci cu 15 mld. euro. Aceasta înseamnă că în trei ani, pentru fiecare grupă de cheltuieli pentru care au fost disponibili 100 de euro, în 2016 li s-au mai adugat încă aproape 30 de euro.

Deci încă 30 de euro la fiecare sută de euro cheltuită pentru salariile bugetarilor, pensii, şcoli, şosele, spitale. Unde sunt cele 15 miliarde de euro în plus de cheltuit în doar trei ani? De ce nu se văd în calitatea serviciilor publice? De ce în 2017 şi în 2018, ani de creştere economică excepţională, piaţa construcţiilor este în scădere în fiecare an cu 5%?

Nu se văd pentru că cei care conduc astăzi România sunt ocupaţi în fiecare lună să mai modifice câte ceva din legile care ar putea să mai facă curat, deşi nici până acum nu au făcut-o cu adevărat.

Degeaba va alerga economia mai repede şi companiile sau angajaţii vor plăti taxe mai mari dacă modul în care sunt cheltuiţi banii publici nu se schimbă fundamental, nu devine mai transparent şi sub reguli de guvernanţă.

Puteți citi mai multe AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *