Skip to content
Politică

Sorina Matei, atac la Augustin Lazăr: Era sluga vrednică, executantă, care nu punea niciodată probleme

Jurnalistul Sorina Matei, într-o pe pagina sa de Facebook, a lansat un atac la adresa procurorului general al României, Augustin Lazăr, acuzând-ul pe acesta că a ajuns un executant care se exprimă în stil comunist.

„Un schelete din dulap e un schelete din dulap. Nu contează cine îl scoate sau când îl scoate, contează doar dacă el este real şi dacă el a fost/ este acolo. The truth matters. În orice circumstanţă. Pentru că, spre deosebire de minciună care are viteză, adevărul are ceva mult mai de preţ: rezistenţă. 

Oare de ce Augustin Lazăr n-a vorbit niciodată de Aiud? În privinţa asta, nu există nicio referinţă. Să fi uitat că s-a ocupat de deţinuţi politici? Foarte greu de crezut asta.

Ce spune asta despre el, acum, când forţat de împrejurări, încearcă să înfrumuseţeze/distorsioneze faptele?
Era doar o obligaţie de serviciu să refuzi de 2 ori liberarea condiţionată a unui disident politic care-şi îndeplinise fracţia de pedeapsă? Evident, nu. Omul era o rotiţă, importantă, în uriaşul angrenaj şi măruntaiele unse ale Securităţii şi represiunii. Dacă era slugă vrednică, harnică şi disciplinată, nu trebuia neapărat să fie şi colaborator sau cadru al Securităţii.

De câţi ani s-a ştiut asta cu Aiudul? De când s-a întâmplat. Aiudul a lasat urme, scripte. Tot timpul au fost “acolo”.
Cine a avut întotdeauna aceste date despre el? Securitatea 2.0 ce a urmat şi căreia cu măiestrie şi slugărnicie i s-a adaptat. De fiecare dată. În orice circumstanţă.

A investigat Augustin Lazăr mari cazuri cutremurătoare, de în ultimii 21 de ani a fost numai pe funcţii de conducere în sistemul judiciar ajungând până în vârf? Nu. A ajuns pentru că era sluga vrednică, executantă, care nu punea niciodată probleme. La fel cum n-a pus nici la Aiud.

Cum a venit în 2016, fix pe turnantă, dintr-o luptă năprasnică între 3 candidaţi, al 4-lea şi a devenit şeful Ministerului Public? Să fi fost doar prietenia cu Lascu? Nu. Aia era doar o simplă garanţie, o asigurare că nu deranjează doamna. Dacă mişca în front, deşi în etate, deşi nu mişcase în front toată viaţa lui, scoteau Aiudul. Spunea chiar acum 10 ani Voicu: “Din motive pe care ți le-am expus, câte o hârtie din trecutul fiecăruia, i-am ținut pe loc și i-am făcut fideli. Un om ți-e loial dacă are un motiv. L-ai ajutat, ai făcut, da? Dar în momentul când mai ai un motiv suplimentar, foița, două motive sunt mai puternice ca un motiv, colegule! Un sistem ca să-l încaleci, trebuie să fii deasupra. Ai informația, deci juridic ai puterea! “

Ce mai ştim despre Lazăr? Că vorbeşte, se exprimă într-un stil comunist apus şi de tristă amintire, că a făcut protocoale el la Alba bilaterale judeţene, că a minţit ca o maşină stricată în privinţa protocoalelor mari când au ieşit la suprafaţă şi nu ştia cum să acopere pe Securitatea, că în mapă atunci când a fost numit şi-a băgat clasarea pentru decidentul politic dată de un alt coleg cu nume asemănător, că atunci când mai deschide gura spune vreo altă prostie sau enormitate, că a mutat-o pe doamna la Parchet, că trei ani cât a stat acolo n-a urnit deloc sanatoriul acela de Parchet General, ba din contră, cifrele sunt mult mai proaste, că e ineficient şi minte şi acoperă şi muşamalizează. Şi că ar mai vrea o tură la PG nu pentru că ar şti că l-ar mai pune cineva, ci doar pentru ca să conteste procedura. 
Iată ce #Rezistent poţi fi 33 de ani cu Aiudul în dulap. Că doar sistemele trebuie să #Reziste. Prin rotiţele lor, cu foiţele lor, prin angrenajele lor, prin măruntaiele lor, prin părţile lor. Care fiecare are un rol bine determinat, şi toate puse cap la cap alcătuiesc întregul. Sistemul. #Rezistenţa.

Vă întrebaţi de ce nu pleacă, omul cu păr vopsit, la 63 de ani? Pentru că sunt amorali. Ca la Aiud. N-au noţiuni de bine sau de rău. Ei doar execută. #Generalul din Parchetul General, aşa cum cere să i se spună, nu poate să execute la rândul său decât ordine. Tot ca la Aiud. Va pleca doar dacă şi când i se va zice, când i se va ordona. Până una alta, mai are 3 săptămâni şi 1 zi. Vreţi să plece şi să nu-şi ia uriaşa pensie?”, a conchis Sorina Matei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *