Skip to content
Politică

Sorina Matei: Procurorii nu mai acceptă orice doar pentru că vine de la şef

adevarulfinanciar.ro

Scandalul înregistrărilor în care Laura Codruța Kovesi apare dând ordine unor procurori să decapiteze diverse personaje politice pentru a ajunge la anumite ținte aflate în vizorul ei este în măsură să dezvăluie și tensiunea care plutește pe culoarele instituției, crede jurnalista Sorina Matei.

În mai multe postări de pe pagina sa de Facebook, Matei face o analiză a modului în care pare să se desfășoare activitatea DNA sub mandatul lui Kovesi și ajunge la concluzia că procurorii dau semne de revoltă în față ordinelor trasate de șefa lor.

„1. DNA nu este dărâmată de politicieni. DNA se dinamitează singură din interior pentru că există procurori care încalcă legea şi procurori care nu acceptă încălcările legii şi ordinele/dorinţele cuiva . Cu procurorii nu poţi să te joci. Dacă sesizează ceva care nu este ok, nu te iartă, oricine ai fi.
2. Este pentru prima oară în istoria DNA când procurorul şef DNA este înregistrat în propria şedinţă chiar de cineva din DNA şi înregistrarea este dată la presă. Asta arată starea tensionată din DNA şi că procurorii nu mai acceptă orice doar pentru că vine de la şef.
3. Este grav că procurorul şef al DNA gândeşte asemenea lucruri şi le împărtăşeşte cu lejeritate ca un fel de ordin pentru un procuror de faţă cu un număr mare de persoane.
4. Potrivit legii, procurorul este independent pe dosar- nu poţi să-i spui, “să ajungem” la cineva, “să înhăţăm”, “ştiţi ce îmi doresc” – pentru că dosarele penale nu se fac după placul sau dorinţele cuiva, fie el şi şef de parchet, ci după încălcarea sau nu a legii. Nu se pot instrumenta dosare penale fără să existe probe solide, fără să se respecte legea, doar pentru că acel cineva – persoana vizată după dorinţe/ţinta- are o demnitate publică în acel moment. Nu poţi să spui procurorilor că “s-au încurcat în lege”, tu fiind instituţional apărătorul respectării legii”, scrie Matei în prima sa postare pe această temă.

Mai mult, aceasta susține că zelul anterior al procurorilor era nefiresc, anormal „ şi nu reprezenta capacitatea instituţională adevărată a DNA. Capacitatea reală a DNA este cea din prezent.”

Sorina Matei se arată contrariată de scuzele prezenatate de conducerea DNA și menționează că acestea par nefondate. Jurnalista lansează și o serie de întrebări la care  așteaptă răspunsuri cel puțin din partea autorităților care ar trebui să vegheze asupra modului în care principala instituție anti-corupție a statului își desfășoară activitatea.

„1. Când un procuror şef este dinamitat de subalterni, nu de politicieni, nu de suspecţi, nu de condamnaţi, ci chiar de oamenii săi, procurori care arată prin difuzarea înregistrărilor de ce nu sunt de acord cu şeful, asta înseamnă că şeful se mai poate baza pe instituţie?
2. Mai există încredere în DNA pe relaţia şef- subaltern?
3. Ce se întâmplă cu procurorii care nu instrumentează dosare penale după “dorinţe”, ci după probe, care nu acceptă imixtiuni şi toate cele exprimate în acele înregistrări şi se raportează doar la lege?
4. Ce sa înțeleagă procurorii onești care știu meserie atunci când un procuror slab profesional care a mai încălcat și legea fundamentala este dat ca exemplu de urmat iar procurorul sef al instituției își asuma cu lejeritate încălcarea Constituției?
5. Cum se vor desfăşura de acum înainte şedinţele operative ale DNA? Perchezitonand procurorii, luandu-le telefoanele, orice alte obiecte, vânându-se, spionandu-se si inregistrându-se unii pe alţii sau cum?
6. Aşa arată funcţionarea normală, firească a unei instituţii care trebuie să sanctioneze încălcările de lege şi să apere legea? Acesta se numește management instituțional performant?
7. Cum să fie „intercalate” chiar cu propria voce „sintagme” care „nu îți aparțin”?”, încheie Sorina Matei seria postărilor pe tema înregistrărilor explozive ce o au pe Laura Codruța Kovesi în prim plan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *