Skip to content
Politică

Sorina Matei salută una din deciziile CCR care îi oferă mai multă putere lui Iohannis: Poate Guvernul va fi mai responsabil!

evz.ro

Jurnalista Sorina Matei a publicat vineri, 4 ianuarie, o postare pe rețeaua socială Facebook în care salută decizia Curții Constituționale a României conform căreia președintele are 2 pârghii de respingere a miniștrilor care i se propun, pe legalitate și oportunitate. Pe cale de consecință analistul politic relifează faptul că pe această cale Guvernul va fi mai responsabil și conștient în a propune și a menține miniștrii în funcție și să îi selecteze pe cei competenți întrucât nu mai pot fi schimbați prin prisma jocurilor politice ce țin de bucătăria internă a partidelor.

Redăm în cele ce urmează postarea integrală a Sorinei Matei:

„E un lucru bun și in profunzime pe care l-a făcut CCR în decizia asta de conflict pe remaniere. Dându-i președintelui pentru prima oară în 11 ani 2 pârghii de respingere, pe legalitate și oportunitate, CCR a responsabilizat cumva guvernele României și Executivul, oricine le-ar deține din punct de vedere politic, la fel cum l-a responsabilizat și pe președintele României, care, la fel ca la procurori și nu numai, face controlul de legalitate, fiind garantul acestui control. Este vorba până la urmă de checks and balances. Că de aceea, Executivul/miniştrii propun şi preşedintele decide/numeşte. E un control şi un echilibru constituţional în povestea asta în care sunt două angrenaje şi două participări.
La noi, în România, chiar dacă avem un regim semi prezidential in care si președintele are pârghii executive, de obicei președintele este de o culoare politică, de o parte a baricadei politice, iar Exectivul este de altă culoare politică, de cealaltă parte. Și de obicei se ceartă. Executivul, așa cum știm, schimbă miniștrii sau chiar premierii ca pe șosete, fără număr, ca manelele, in funcție cum se omoară ei in partide și dinamica interna a partidului aflat la guvernare, câștigător al parlamentarelor.
Ei bine, acum puterea executivă văzând președintele are mai multe pârghii de respingere, pe cele corecte (legalitate/ ori de câte ori identifică probleme și oportunitate/ o singura dată) poate Executivul va fi mai responsabil si conștient in a propune si menține miniștrii in funcții, poate va fi mai grijuliu in a selecta oameni profesioniști și care se pricep la domeniile respective pentru că nu ii mai poate schimba in fiecare zi și poate nu mai fac remanieri săptămânale, in funcție de problemele lor interne din partidele aflate la guvernare şi toanele liderilor. Poate nu se mai joacă cu chestiunile acestea. De altfel, nici nu vor mai putea. Că dacă nu sunt responsabili, ajung in situația de faţă. Din care vedeți cât de greu le este acum sa iasă pentru ca președintele are o plajă mai largă de opțiuni.
Decizia dată la sfârșitul anului trecut oricum rămâne in picioare indiferent ce vor face ei și cât vor înțelege din asta, n-au ce să facă, n-au cum să o schimbe, este definitivă şi obligatorie, este a instanţei constituţionale peste care nu poate să treacă nimeni și este aplicabilă pentru orice remaniere de acum înainte, indiferent cine este la Victoria și Cotroceni, atât timp cât toți funcționează pe actuala Constituție. #ThisIsIt”, a scris Sorina Matei pe Facebook.

1 comentariu la “Sorina Matei salută una din deciziile CCR care îi oferă mai multă putere lui Iohannis: Poate Guvernul va fi mai responsabil!

  1. Oare de aceea au inebunit comentatorii PSD aseara la televiziunile prietene si-l amenintau pe presedinte?Este bine ca explica cineva mai pe inteles aceste lucruri.Oricum partidele din actuala guvernare acolo unde s-a putut au incalacat toate regulile.In ultima peroada de timp parca eram in anii 5o ai lui Stalin . Aunci comunistii/activistii cantau”Stalin si poporul rus libertate ne-au adus”acum se canta”Regimul P{SD=PCR lapte si miere ne-au adus” Aceste dulciuri sunt otravite(taxe,scumpiri…) Ce zici popor bezmetic PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *