Skip to content
Politică

Sorina Pintea, dezvăluire spinoasă despre moartea lui Călin Farcaș. Cum a fost refuzat în străinătate

bucurestifm.ro

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut marți o dezvăluire spinoasă despre moartea lui Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani din Brașov, care suferea de hipertensiune pulmonară severă şi care a decedat marţi la Institutul „Marius Nasta” din București.

Mai precis, guvernantul a declarat că nicio ţară membră a Eurotransplant nu a acceptat cazul lui Călin Farcaş, scrie Agerpres. Precizăm că ONG-ul Eurotransplant este o fundație internațională (organizație non-profit) responsabilă cu încurajarea și coordonarea transplantărilor de organe în Austria, Belgia, Croația, Germania, Ungaria, Luxemburg, Țările de Jos și Slovenia.

„Nicio clinică din aceste ţări Eurotransplant nu a acceptat acest caz. (…) Pentru acest pacient nu a fost o problemă de bani din partea statului român. Dosarul a fost acceptat, deci plata a fost acceptată încă din 2017 pentru acest pacient. S-au solicitat oferte din partea AKH, în primul rând, care a fost singurul care a răspuns cu negaţii, apoi de la o clinică din Belgia, de la o clinică din Germania, care n-au mai răspuns. (…) Singura clinică, care am înţeles că l-a acceptat, a fost o clinică din India, dar nu pentru transplant, ci pentru evaluare”, a afirmat Pintea la Ministerul Sănătăţii.

Ea a precizat că familia tânărului a făcut solicitări pentru a obţine acordul privind transportul acestuia, „acord pe care medicii de la «Marius Nasta» nu l-au dat”.

„Au solicitat sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar specialiştii ne-au spus că a fost un caz foarte grav şi nu puteau da acordul de transport. Dar India nu promisese transplantul; promisese o evaluare”, a subliniat Pintea.

Totodată, ministrul Sănătăţii a precizat că România are „un acord perfect valabil” cu Eurotransplant.

„Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu şi-a respectat (…) atribuţiile şi contribuţiile pe care trebuia să le aducă Eurotransplant, astfel încât să poată să adere la această organizaţie în calitate de membru plin, adică trebuia România să intre în acest circuit, adică să dea nişte organe ţărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni deja au plecat spre Eurotransplant”, a detaliat ministrul Sănătății.

Întrebată câte persoane sunt în prezent în situaţia tânărului care a murit, Sorina Pintea a răspuns: „Sunt 31 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, la Agenţia Naţională de Transplant şi la «Sfânta Maria», pentru că una dintre condiţiile protocolului cu Eurotransplant este ca aceşti pacienţi să nu fie înscrişi pe ambele liste”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *