Skip to content
Politică

Sorina Pintea îi pune la punct pe managerii spitalelor după discuțiile de la Finanțe

agerpres.ro

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a mers luni dimineață la Ministerul Finanțelor pentru a purta discuții în vederea rezolvării problemei privind scăderea veniturilor din sistemul de sănătate, problemă ce a dus la apariția a numeroase proteste la spitalele din țară.

Luni, aceste proteste au continuat în mai multe unități sanitare din țară, oamenii fiind nemulțumiți deoarece în urma aplicării regulamentului privind sporurile, veniturile le-au scăzut semnificativ.

CITIȚI ȘI: SPITALUL DE URGENȚĂ CRAIOVA REIA ACTIVITATEA/PROTESTE LA DOUĂ SPITALE MARI DIN ȚARĂ

Conform realitatea.net, Sorina Pintea a mers la Finanțe pentru a căuta soluții în ceea ce privește tăierea salariilor din sistem. Ministrul Sănătății susține că managerii spitalelor pot găsi soluții de redistribuire a sporurilor sau se pot folosi de un articol de lege ce permite acordarea de stimulente de până la două salarii brute lunar.

Pintea susține că bugetul este unul clar și că managerii de spitale trebuie să acționeze:

„Nu a fost o discuţie legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale şi încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitate unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări”, a declarat Sorina Pintea după vizita la Ministerul Finanţelor Publice.

De asemenea, Sorina Pintea a mai spus că de scăderile salariale au fost afectați aproximativ 10% din totalul personalului medical și a solicitat o întâlnire cu managerii spitalelor pentru a discuta despre soluțiile potrivite în cazul acestor scăderi.

„Cu spitalele din Bucureşti avem o întâlnire de urgenţă privind modul de repartizare a sporului. Trebuie să respectăm legea, avem majorări salariale şi o încadrare de maxim 30% pe spor. Vreau să văd modul de repartizare a sporurilor ca să pot să văd cum stau lucrurile. Sunt spitale în ţară care au putut să echilibreze, aţi văzut că au publicat şi fluturaşii, dar în acest moment am solicitat o întâlnire cu managerii.Vor exista probleme la spitalele de monospecialitate care au avut sporurile la maxim. Sunt probleme punctuale pe care doresc să le văd. Banii pentru majorările salariale, diferenţele de încadrare şi de sporuri sunt primiţi de spitale de la CNAS pe act adiţional. Sunt nişte mecanisme de calcul şi vreau să văd exact cum s-au făcut aceste repartizări pe sporuri. Managerii trebuie să echilibreze repartizarea sporurilor”a declarat Pintea pentru Realitatea TV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *