Skip to content
Politică

Soţii Iohannis fac o vizită în Spania. Ce probleme au românii din această ţară

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, efectuează, duminică, luni şi marţi, o vizită oficială în Regatul Spaniei. Ce probleme au românii din această ţară.

Potrivit unui comunicat publicat, duminică, de Administraţia Prezidenţială, vizita are loc „la invitaţia Majestăților Lor Regele Felipe al VI-lea si Regina Letizia” şi constituie „un moment de referinţă al dialogului bilateral romano-spaniol la cel mai înalt nivel, fiind, totodată, primul contact oficial la nivel de şef de stat” între Iohannis şi suveranul spaniol Felipe al VI-lea, proclamat Rege pe 19 iunie 2014.

„Programul vizitei include primirea Preşedintelui României de către Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea şi convorbiri oficiale între cei doi sefi de stat, la Palatul Zarzuela din Madrid. Totodată, Majestăţile Lor Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia vor oferi un dejun oficial la Palatul Regal în onoarea Preşedintelui României şi a doamnei Carmen Iohannis, la care vor mai participa: Președintele Guvernului, domnul Mariano Rajoy, împreună cu soţia, Președinții Camerei Deputaţilor şi Senatului, Preşedintii Tribunalului Suprem şi Tribunalului Constituţonal, personalităţi din mediile politic, economic, academic, cultural spaniole, reprezentanţi ai comunităţii române din Spania. Totodată, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea convorbiri oficiale şi cu Preşedintele Guvernului spaniol, domnul Mariano Rajoy, urmate de o conferinţă de presă comună. Domnul Preşedinte Klaus Iohannis se va întâlni, de asemenea, cu Preşedintele Senatului spaniol, domnul Pío García-Escudero. Un moment important al vizitei îl va constitui întâlnirea Preşedintelui României cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Spania”, mai arată comunicatul citat.

FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a trimis, vineri, o solicitare prin care îi cere şefului statului ca, în vizita pe care o va efectua în Spania, să susțină cauza românilor care locuiesc în această ţară, potrivit unui comunicat trimis PSnews.ro.

“Începând de luni 13 iulie, Președintele României va efectua o vizită oficială de trei zile în Regatul Spaniei. Pe lângă întâlnirile cu oficialitățile spaniole, președintele se va întâlnii și cu reprezentanții comunității românești din Spania. În scrisoarea adresată Președintelui României i-am cerut ca pe lângă discuțiile cu oficialii spanioli legate de relațiile bilaterale dintre România și Spania să susțină și rezolvarea problemelor cu care comunitatea românilor din Spania se confruntă”,  se arată în documentul citat.

Una dintre probleme se referă la documentele de şedere în Regatul Spaniei.

“Există un abuz din partea Statului Spaniol împotriva românilor din Spania. Conform Tratatului Uniunii Europene, fiecare cetățean care dorește să locuiască într-un alt stat european are dreptul să primească documentele de ședere (rezidență) într-un timp foarte scurt și fără condiții suplimentare. Așa se întâmplă și în Spania, cu excepția românilor. Dacă un român dorește în acest moment să locuiască în Spania, pentru a primi documentul de ședere trebuie să transfere 3900 euro dintr-un cont din România în Spania ca să demonstreze că are cu ce se întreține. De asemenea, este obligat să aibă și o asigurare de sănătate privată de minim un an. Cererea noastră este ca să fim tratați la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni”, punctează FADERE.

Altă problemă a românilor din Spania este reprezentată de obţinerea cetăţeniei spaniole fără pierderea celei române.

“În acest moment, în Spania locuiesc legal în jur de 900.000 de români. O parte dintre ei ar dori să primească cetățenia spaniolă, însă nu sunt de acord să își piardă cetățenia română. Spania nu are un acord bilateral de dublă cetățenie cu România, chiar dacă a semnat asemenea tratate cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, și România a încheiat astfel de acorduri bilaterale de dublă cetățenie cu alte state. Rugămintea noastră este ca România să semneze un tratat bilateral de dublă cetățenie cu Spania, încât românii care vor să devină și cetățeni spanioli  să nu fie obligați să își piardă cetățenia română. Românii i-și iubesc țara și chiar dacă din cauza situației pe care o cunoaștem au plecat să lucreze în alte țări, nu vor să renunțe la legătura cu România și nici să își piardă cetățenia română”, detaliază federaţia.

Preşedintele FADERE, Daniel Tecu, a declarat: „Avem încredere că domnul Klaus Iohannis va susține rezolvarea problemelor cu care  românii din diaspora se confruntă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *