Soțul Elenei Lasconi, fost şomer, angajat consilier USR în Parlament cu 6.300 lei

foto: usr

Soțul Elenei Lasconi e angajat consilier USR în Parlament, deși nimic nu îl recomandă pentru această funcție. Anterior, nu a putut să se întrețină din meseria de avocat. USR l-a angajat consilier plătit cu 6.300 lei/lună la un an după ce Lasconi a ajuns primar USR de Câmpulung.

Elena Lasconi a câștigat, în 2020, funcția de primar USR în orașul Câmpulung. Funcția i-a consolidat poziția în USR.

Un an mai târziu, soțul doamnei Lasconi a fost angajat de către USR pe poziția de consilier juridic în Parlamentul României. Plătit din bani publici. Mai mult, el pare să conducă departamentul juridic al grupului USR din Camera deputaților.

Dacă Georgescu Cătălin – Teodor a fost angajat de USR pentru că este competent în domeniul juridic, poate nu ar fi fost nicio problemă.

Newsweek România a aflat că, înainte să fie angajat de către USR pe poziția de consilier în domeniul juridic, Georgescu Cătălin fusese un avocat slab, cu clienți foarte puțini.

În 23 de ani de activitate ca jurist, numele său apare în 13 procese. Din care câteva îl privesc personal. USR a considerat că această experiență modestă îl califică pe Georgescu să acorde USR „suport juridic pentru sute de proiecte legislative”.

Dacă în vremea în care era avocat avea o situație financiară dezastruoasă, după ce a fost angajat de USR a raportat un venit bun, constant și a scăpat de grijile zilei de mâine.

Anterior, soțul Elenei Lasconi a câștigat, în 2019, doar 700 de lei pe lună din avocatură. În 2020, Georgescu nu a raportat niciun venit putând fi asimilat cu un șomer. În 2023, el a ajuns la un salariu de 6.300 lei NET ca și consilier USR în Parlament, plătit din bani publici.

Elena Lasconi nu a răspuns întrebărilor Newsweek România trimise prin intermediul Biroului de presă al USR. Contactat personal, Georgescu Teodor Cătălin a refuzat dialogul. Newsweek i-a trimis lui Georgescu și întrebările legate de situația veniturilor sale care au crescut spectaculos după ce a ajuns consilier USR, dar a refuzat, de asemenea, dialogul.

Soțul doamnei Lasconi, evitat de clienți, luat de USR drept super-profesionist

Povestea pe larg începe în anul 2012, atunci când Elena Lasconi s-a căsătorit cu Georgescu Cătălin Teodor.

Cătălin Georgescu a fost avocat, dar unul lipsit de succes și de notorietate.

Georgescu Cătălin Teodor a absolvit Facultatea de Drept a Universității București în 1997 și a devenit avocat stagiar un an mai târziu.

Și-a suspendat activitatea pe 29 martie 2021 și imediat a ajuns consilier la grupul parlamentar al USR.

În 23 de ani de activitate, numele său apare în doar 13 procese pe rolul instanțelor de judecată.

Sunt procese de mici dimensiuni, numele său fiind complet străin breslei avocaților din București.

Multe procese în care a fost avocat le-a pierdut
Conform portalului just.ro, unde sunt publicate informații legate de toate procesele din instanțele de judecată din România, numele soțului lui Lasconi apare într-un proces din 2005 cu Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Poliției București.

Trei ani mai târziu, Georgescu s-a judecat cu fosta soție pentru desfacerea căsătoriei.

În 2012, apare ca petent într-un dosar cu o comisie rogatorie internațională.

În 2014, are două dosare “grele” unul cu o executare silită făcută în nume propriu, pe care l-a câștigat pe moment, dar l-a pierdut trei ani mai târziu, și unul în relația cu OSIM pentru alt client. Pe care l-a pierdut.

Anul următor este dat în judecată personal de membri ai familiei cu care se judecă pentru o serie de terenuri în județul Olt. Instanța a desfăcut o serie de contracte ce fuseseră anterior încheiate și care îi nemulțumiseră pe membrii familiei sale.

În 2017, pierde un proces, dar își câștigă 2500 lei onorariile de avocat. Trei ani mai târziu obține pentru un SRL de la primăria din Prundeni să-i plătească un debit de 35.700 lei clientului său.

Succesul apare când Lasconi devine primar
Nici financiar nu a dus-o bine avocatul Georgescu.

Potrivit declarației de avere depusă de Elena Lasconi, Georgescu a câștigat, în 2019, suma de 700 de lei pe lună ca avocat. Facsimil din declarația de avere din 2020 pe anul 2019 a doamnei Lasconi.

În anul 2020, NU a câștigat niciun leu, de unde se poate deduce că a fost șomer. Mai jos, veniturile domnului Georgescu care sunt ZERO în declarația de avere a doamnei Lasconi din 2021 pentru anul 2020.

În aprilie 2021 închide cabinetul de avocatură și se angajează pe bază de CV consilier la grupul parlamentar USR pe bază de dosar.

Pentru 8 luni din 2021 câștigă suma totală de 75.600 de lei

În anul 2022, a câștigat suma de 6.000 de lei pe lună ca și consilier USR.

În anul 2023, a câștigat suma de 6.300 de lei NET pe lună ca și consilier USR.

Cabinetul lui Teodorescu și-a suspendat activitatea pe 29 martie 2021. Peste doar câteva zile, în aprilie devenea consilier USR.

Alegerea lui Teodorescu este foarte bună pentru el, dacă ținem cont că a sărit de la un venit de 700 lei/lună ca avocat în 2019 și apoi ZERO în 2020 la 6.300 lei NET ca și consilier USR în 2023.

Când l-a angajat, USR nu a crezut că Georgescu este un avocat slab. El pare chiar șef al departamentului de consilieri juridici al USR: „Teodorescu coordonează documentarea juridică pentru formularea plângerilor legate de neconstituționalitatea anumitor proiecte legislative”, ne-a explicat USR.

L-au angajat pe bază de dosar
„Domnia sa a fost ales în baza experienței profesionale, una de 23 de ani, potrivit datelor din CV. Întregul grup parlamentar USR primește asistență juridică din partea domniei sale, verifică validitatea juridică a documentelor redactate, oferă soluții legislative pentru situații apărute în practică, indiferent de temă, care ulterior pot fi transformate în proiecte de lege”, ne-a precizat Biroul de Presă al USR.

Întreaga corespondeță cu USR o aveți integral la finalul articolului. Deși a avut puține procese și clienții îl evitau (dovadă că a câștigat doat 83.000 de lei într-un an din avocatură și apoi ZERO), USR zice că a fost impresionat de activitatea de avocat a lui Georgescu și, implicit, l-a angajat.

„Domnia sa, la fel ca toți membrii USR (el este membru USR) a primit via e-mail la momentul respectiv anunțul cu posturile pentru care USR caută specialiști în interiorul partidului. A fost un anunț deschis, la care orice membru USR a putut aplica. După două luni a fost luată decizia de angajare, în baza CV-ului profesional”, spune USR.

Domnul Georgescu a fost angajat de USR doar pe baza unui CV.

Pentru a înțelege anvergura profesională a domnului Georgescu, Newsweek a căutat și a găsit adresa fostului birou de avocatură în care a profesat până în anul 2021. Este vorba despre un apartament de 2 camere în cartierul muncitoresc al Bucureștiului – Dristor. (Foto jos cu blocul unde soțul Elenei Lasconi a avut birou de avocat.)

El este situat între o bancă și o firmă de păcănele.

Marile case de avocatură își au sediul în centrul metropolei sau în zone rezidențiale.

Newsweek așteaptă, în continuare, un punct de vedere din partea candidatului USR la președinția României, Elena Lasconi și a soțului acesteia Georgescu Cătălin-Teodor

Conversația INTEGRALĂ Newsweek – USR
Newsweek România: Domnul Georgescu Cătălin Teodor este consilier USR în Parlamentul României. Care este funcția dânsului, fișa postului și ce atribuții are? Când a fost angajat?

USR: Domnul Cătălin Teodor Georgescu este consilier parlamentar la grupul USR. A fost angajat în aprilie 2021. Domnia sa, potrivit fișei postului, acordă suport juridic parlamentarilor USR, ajută la redactarea proiectelor de lege, coordonează documentarea juridică pentru formularea plângerilor legate de neconstituționalitatea anumitor proiecte legislative.

Newsweek România: Pe ce criterii a fost ales Consilier în cadrul grupului USR și pe cine consiliază? Și pe ce teme?

USR: Domnia sa a fost ales în baza experienței profesionale, una de 23 de ani, potrivit datelor din CV. Așa cum am menționat mai sus, întregul grup parlamentar USR primește asistență juridică din partea domniei sale, verifică validitatea juridică a documentelor redactate, oferă soluții legislative pentru situații apărute în practică, indiferent de temă, care ulterior pot fi transformate în proiecte de lege.

Sub coordonarea dl Georgescu la Cdep s-au depus zeci de plângeri legate de neconstituționalitate, a acordat suport juridic pentru sute de proiecte legislative, aceste exemple fiind doar o mică parte din activitatea sa curentă.
Domnul Georgescu a fost angajat consilier la Camera Deputaților din postura de șomer și, anterior, de avocat (slab) care nu își găsește clienți (din moment ce câștiga 700 lei pe lună). De ce ați decis să îl angajați la grupul dvs Parlamentar în aceste condiții?

Angajarea în 2021 a domnului avocat Cătălin Teodor Georgescu nu a avut nicio legătură cu relația de rudenie cu Elena Lasconi.

Domnia sa, la fel ca toți membrii USR (el este membru USR) a primit via e-mail la momentul respectiv anunțul cu posturile pentru care USR caută specialiști în interiorul partidului. A fost un anunț deschis, la care orice membru USR a putut aplica. După două luni a fost luată decizia de angajare, în baza CV-ului profesional.

În ceea ce privește aspectele financiare ale carierei, domnia sa vă poate detalia de ce a luat decizia de a se implica mai mult în activitatea politică a partidului, preferând să profeseze ca avocat un număr limitat de ore. Așa cum, și din activitatea de consilier parlamentar, și-a luat zilele de concediu de odihnă sau fără plată pentru a putea fi prezent la evenimente de campanie electorală sau precampanie ale partidului.

Competențele profesionale în cazul unei profesii liberale nu se stabilesc după veniturile încasate într-o perioadă dată de timp. Domnul Georgescu vă poate detalia care sunt motivele pentru care a avut în anumite perioade venituri mai mari și în alte perioade venituri mai mici – strict cu referire la perioada de dinainte de a fi angajat la grupul USR.
Detaliile despre viața privată a dl Georgescu de dinainte de a fi angajat la grupul USR nu au legătură cu activitatea partidului.

Newsweek România: Credeți că e un conflict de interese sau o coincidență că soțul doamnei Lasconi a fost angajat consilier la grupul USR din Camera Deputaților după ce doamna Lasconi a câștigat primăria Câmpulung?

USR: Nu există nicio legătură, așa cum speculați dumneavoastră și niciun potențial conflict de interese, în condițiile în care doamna Lasconi nu a avut nicio implicare, niciun rol și nicio autoritate în procesul de selecție și de angajare a personalului de la grupul parlamentar USR.
Pentru restul detaliilor, Cătălin Teodor Georgescu vă stă la dispoziție.

Teodorescu și Lasconi refuză dialogul
Domnul Teodorescu nu ne-a stat la dispoziție. L-am rugat să ne prezinte un CV profesional amănunțit pe baza căruia a fost angajat, dar și să ne spună ce a muncit înainte de 2019-2020? Cum a aflat de postul liber de consilier USR la Camera Deputaților? Cum a reușit să obțină această slujbă? au fost alte întrebări fără răspuns.

Și ultima întrebare adresată atât domnului Goergescu, dar și Elenei Lasconi:

„Există un conflict de interese în faptul că ați fost desemnat consilier USR la Parlament în timpul mandatului de primar USR al soției dvs. Este moral?”

Citeste mai mult aici

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: