Skip to content
Politică

Soţul organizează alegerile, soţia le controlează. El prefect, ea funcţionar la Autoritatea Electorală Permanentă / EXCLUSIV

El este prefect, iar ea (soţia) lucrează ca funcţionar la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Cu alte cuvinte, soţul organizează alegerile, iar soţia le controlează.

Situaţia ar părea o simplă tehnicalitate, care ar putea fi inclusă la rubrica „fapt divers”. Dar haideţi să mai citim o dată: Instituţia Prefectului organizează alegerile din partea Guvernului, iar AEP supraveghează alegerile (privind corectitudinea, transparenţa etc.). Cu alte cuvinte, este ca şi cum un arbitru s-ar vedea pus într-o situaţie delicată, aflându-se într-o relaţie specială cu administratorul stadionului.

Ca să spunem lucrurilor pe nume, o astfel de situaţie se găseşte în Mehedinţi, unde tânăra soţie a prefectului Nicolae Drăghiea (susţinut de PSD) lucrează la filiala judeţeană a AEP. Surse politice au declarat, pentru PSnews.ro, că prefectul însuşi şi-ar fi angajat soţia acolo, iar noi l-am contactat pe oficialul judeţean, pentru lămuriri.

După ce prefectul a confirmat că soţia sa, Ani Drăghiea (născută Roşca), este funcţionar în AEP Mehedinţi (mai precis, expert parlamentar), l-am întrebat pe reprezentantul Guvernului în teritoriu dacă ştie ce atribuţii are consoarta în instituţie.

„Dar credeţi că eu mă ocup de aşa ceva? Întrebaţi Autoritatea!” a fost răspunsul lui Nicolae Drăghiea.

La insistenţele reporterului PSnews.ro, privind un eventual sprijin acordat consoartei la angajarea în AEP, temperatura discuţiei a crescut: „Domn’e, am impresia că ori mă jigneşti, ori e ceva tendenţios. Păi, dumneata crezi că se pot face angajări în Drobeta Turnu Severin sau în judeţul Mehedinţi? Tot ceea ce se organizează se organizează la nivelul Bucureştiului. E concurs – uitaţi-vă pe site-ul AEP-ului, uitaţi-vă când a dat (nici nu era cu mine atunci)… E o altă poveste! Domn’e, totul e legal. Lăsaţi… Ăstea-s chestiuni de vrăjeli, de nu ştiu cine… politice. Eu nu fac politică”.

Prefectul a rămas ferm pe poziţii şi când l-am confruntat cu informaţia obţinută de la sursele noastre, potrivit căreia oficialul ar urmări să o angajeze pe soţia şoferului său, tot la AEP.

„Domn’e, eu nu pot să sprijin pe cineva! Dumneata n-auzi că se organizează de către Autoritatea Electorală Permanentă totul? Pe cine dracu’ să sprijin eu?” s-a enervat reprezentantul Guvernului României în teritoriu.

Nu în ultimul rând, l-am întrebat pe Nicolae Drăghiea dacă, în opinia lui, există vreo contradicţie (legală sau morală) în situaţia în care organizatorul alegerilor (prefectul) are legături de rudenie cu un funcţionar din supraveghetorul alegerilor (AEP).

„Domn’e, staţi puţin. Deci absolut nu există nicio contradicţie şi nicio ilegalitate. Unu: concursul este deschis oricui. Doi: a luat acest concurs înainte de a se căsători cu mine, deci sunt probleme care n-au nicio legătură una cu alta. E un concurs în desfăşurare. Puneţi, fraţilor, să pună examenul, să dea examenul! Ce să le facem? Ştiinţa de carte e foarte importantă astăzi. Puteţi să spuneţi acest lucru: ştiinţa de carte e foarte importantă. Totul e pe bază de examen. Nu există incompatibilitate, nu există absolut nimic. Nu facem noi etapele vieţii că le vrea nu ştiu cine”, a încheiat prefectul susţinut de PSD.

După cum am scris mai sus, am aflat, „pe surse”, că prefectul ar umări s-o angajeze în AEP pe soţia şoferului său. Astfel, am contactat-o Gabriela Căpitănescu (persoana în cauză), pentru precizări.

După ce a confirmat că şi-a depus, pe 11 ianuarie, dosarul pentru concursul ce va începe în 26 ianuarie, Gabriela Căpitănescu a subliniat că, în opinia ei, nu există vreun conflict de interese sau orice altă neregulă în această situaţie.

„Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici în clin, nici în mânecă cu Instituţia Prefectului. Eu sunt un om liber, apolitic, care pot să-mi desfăşor activitatea oriunde. Dacă dumneavoastră aveţi vreo problemă legată cu domnul prefect Nicolae Drăghia sau cu alte probleme, este problema strict a dumneavoastră. Da? Eu sunt o persoană publică şi am dreptul să-mi depun dosarul de candidatură şi să mă înscriu la un concurs şi la Ministerul de Interne, la Ministerul Justiţiei, să particip ca simplu cetăţean care vreau să fiu, de exemplu, preşedintele României. Este vreo problemă că soţul meu lucrează undeva? Vă rog frumos să încetaţi cu chestia asta, iar dacă o astfel de ştire va apare în vreunul dintre ziare, pe Internet, indiferent unde, vă dau cuvântul meu de onoare că o să vă acţionez în judecată şi o să mergem până în pânzele albe. Punct. La revedere!” a conchis Căpitănescu.

În urma solicitării noastre telefonice pentru precizări într-o astfel de situaţie (în care organizatorul alegerilor are legături de rudenie cu un funcţionar al supraveghetorului alegerilor – respectiv AEP), Autoritatea Electorală Permanentă ne-a indicat să ne îndreptăm cu astfel de cereri către Agenţia Naţională de Integritate.

Vom reveni cu punctul de vedere al ANI. Până atunci, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva există vreo problemă (nu neapărat legală, dar, cel puţin, morală) în cazul în care un organizator al alegerilor (prefectul) are legături de rudenie cu o persoană din instituţia care se ocupă cu reglementarea scrutinului (AEP). Mai putem vorbi despre imparţialitate într-un asemenea context?

1 comentariu la “Soţul organizează alegerile, soţia le controlează. El prefect, ea funcţionar la Autoritatea Electorală Permanentă / EXCLUSIV

  1. Hai ca asta e chiar subtire. Pai daca nevasta Prefectului era deja la AEP pana sa se casatoreasca, unde ar fi problema ? Probabil ca nici actualul Prefect nu era Prefect pe vremea aia, nu stiu si nici nu ar conta in fond. Apoi, se intra in ridicol total cu nevasta… soferului ! Inteleg ca familiile tuturor celor care lucreaza in Prefectura, adica sunt intr-un fel sau altul subordonati direct sau indirect Prefectului, nu mai au dreptul la munca in tara asta ? Chiar daca ar lucra in mediu privat, pe logica asta bolsevica tot s-ar putea interpreta un presupus trafic de influenta al Prefectului pentru acea firma, fie ea si privata. Daca exista cea mai mica proba in dovedirea unui eventual trafic de influenta, atunci e altceva. Si exista organe abilitate pentru asta. Apoi, in atare situatie, invocam moralitatea ????? Inteleg ca imoralitatea ar fi cumva fapta penala ? Cred ca incepem sa ne imbolnavim cu totii la cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *