Skip to content
Politică

DEZVĂLUIRI Soțul unui prim- vicepreședinte PNL, campion la contracte grase cu statul

Câștigarea de contracte grase cu statul ale rudelor de gradul I sau II ale liderilor politici din România  este o realitate care domină România deja de ani buni, mai ales în ultima perioadă.

Retrocedările și cumpărarea de drepturi litigioase ș.a par a fi preferate de mulți din familiile politicieniilor noștri. După exemplu cu ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, cel care a dovedit că este as în retrocedări, încă un nume de rudă a unui important politician din România are legătură directă cu acest domeniu.

În realitate, marea problemă a recentelor retrocedări scandaloase este prețul supraevaluat al acestor imobile.

O parte din aceste evaluări au fost făcute de firma „Romcontrol SA”, pe care actualul șef de la ANRP a amintit-o în urmă cu câteva săptămâni.

”Există un dosar finalizat de comisia de fond funciar, finalizat de domnul Tișe, ca prefect, în care unei familii, unui domn, un conte, i s-au dat vreo 40 de hectare despăgubiri pe lângă Cluj, unde e un mall. A venit celebra firmă Romcontrol și a spus că alea (n.r.: referindu-se la cele 40 de hectare) fac 40 de milioane de euro”, spunea George Băeșu, șeful ANRP, într-o declarație de presă din luna noiembrie.

Conform unor dezvăluiri ale jurnaliștilor de la evz.ro, despre această societate, Romcontrol SA, senatorul independent Valer Marian susține, într- o interpelare depusă la Parlament, că a obținut sume importante de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) din activitatea de evaluare a imobilelor care urmau a fi retrocedate. „RomcontrolSA” prestează, printre altele, și servicii de „evaluare proprietăți imobiliare”.

Potrivit interpelării senatorului Marian, „în perioada 2009 – 2012 (…) firma SC Romcontrol SA București a încasat cea mai mare sumă de bani de la ANRP, pentru evaluări efectuate în dosare de retrocedare, dintre cei 115 evaluatori acreditați (persoane fizice sau persoane juridice)”.

Cine controlează evaluările, potrivit jurnaliștilor de la evz.ro.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Romcontrol este condusă de trei persoane: Cristian Mihai Paul, Dan Viorel Paul și Eugeniu Dogaru. Primul este soțul deputatei PNL Andreea Paul Vass și deține, potrivit declarației de interese, funcția de director general al firmei, dar și aproape o cincime din acțiunile societății.

andreea paul sot

Contractul cu ANRP

Conform declarației de interese a deputatei, firma soțului a câștigat în 2013 sau are în derulare în 2014 peste 50 de contracte cu diverse instituții ale statului. Din analiza declarației de interese din 2012, rezultă că firma soțului figurează cu un singur contract semnat cu ANRP. Potrivit documentului, el a fost încheiat în 2006, are ca obiect servicii de evaluări și a fost prelungit cu acordul părților până în 2012. La capitolul „valoarea contractului”, Andreea Paul Vass a trecut „în funcție de solicitări”. În intervalul ianuarie 2011 – mai 2012, Romcontrol a încasat 186.898 de lei numai din acest contract.

● Cea mai mare afacere din 2014 a fost semnată cu Hidroelectrica. Pentru 20 de zile de muncă, firma lui Cristian Mihai Paul a încasat 930.000 de lei.

● Ministerul Economiei și Comerțului a plătit la sfârșitul lui 2013, 150.000 de lei pentru un control de calitate către firma Romcontrol.

● Un alt contract vizează „acord servicii” semnat cu Primăria Suceava. Pentru trei zile de verificări, instituția publică a plătit 44.638 de lei.

● Primăria Municipiului Piatra Neamț a plătit aceleași firme, tot pentru trei zile de activitate, 25.947 de lei.

● Hidroserv Porțile de Fier a plătit către Romcontrol, pe 14 ianuarie 2013, 62.000 de lei pentru 15 zile de activitate, în timp ce Hidroserv Râmnicu Vâlcea a plătit pentru aceeași activitate, 49.000 de lei pentru tot atâtea zile de verificări.

● Alte societăți de stat care au sau au avut contracte cu firma soțului Andreei Paul Vass: Aerostar SA Bacău, Oltchim SA, CJ Argeș, ANAF Alba, CNE Cernavodă, Electrocentrale Oradea, OMV Petrom etc.

Conform datelelor de la Ministerul Finanțelor, anul trecut, societatea a avut venituri de 10,8 milioane de lei și 190 de angajați.

„Nu a fost niciun favor”

„Nu știu de unde are Valer Marian aceste informații și nu cred că sunt adevărate. Firma mea are un singur contract cu ANRP, contract semnat în 2006. A fost aprobat prin hotărâre de Guvern și au fost aceleași tarife pentru toată lumea. Totul este transparent, nu a fost niciun favor pentru firma noastră. Avem 20 de agenții teritorilale și peste 30 de evaluatori angajați. Este normal să ni se distribuie mai multe dosare de către ANRP”, a declarat Cristian Paul, directorul general al Romcontrol, pentru evz.ro. El a mai precizat că la momentul semnării contractului nu era în firmă, nu o știa pe soția sa și că se dorește atragerea discuției în zona politică.

Evaluare Romcontrol: 14 hectare de teren în Voluntari, 205 milioane de lei

Un nepot al lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, înștiința ANRP în urmă cu trei zile că renunță la o despăgubire pentru un teren de 14 hectare din Voluntari. În 2011, Romcontrol S.A a întocmit în acest dosar un raport de evaluare și a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei. Trei ani mai târziu, Curtea de Apel București a stabilit ca Geambazi să primească despăgubiri doar la valoarea notarială a terenului, plus banii plătiți pentru drepturile litigioase adevăratului proprietar. Directorul Romcontrol spune că evaluatorul său nu a greșit deoarece acestea erau prețurile la data respectivă, se mai arată în dezvăluirile celor de la evz.ro.

„Instanța nu a dat o decizie greșită. Doar legea s-a schimbat. Pe legea de atunci, valorea terenului era corectă”, susține Cristian Paul, șeful firmei de evaluare. Reamintim că Vasile Geambazi a fost titularul unui alt dosar de despăgubire înregistrat la ANRP, aferent unui teren de 21,7 h, situat tot în Voluntari. În legătură cu acest dosar, în anul 2012, instanţa a hotărât ca statul român, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, să emită titlu de despăgubire potrivit raportului de evaluare întocmit de Business Evaluator, respectiv de 297.630.000 de lei”, se mai arată în dezvăluirile sursei mai sus citate.

1 comentariu la “DEZVĂLUIRI Soțul unui prim- vicepreședinte PNL, campion la contracte grase cu statul

  1. 14 hectare de teren în Voluntari, 205 milioane de lei – „Instanța nu a dat o decizie greșită. Doar legea s-a schimbat. Pe legea de atunci, valorea terenului era corectă”, susține Cristian Paul. Nu zau? Sa inteleg ca hectarul de teren in Voluntari era corect evaluat la peste 3 milioane de euro sau altfel spus la peste 300 de euro mp!? Nu va e rusine, tovarasi? Cel mai frumos din punctul de vedere al modului in care se face justitia in Romania e ca, la fel ca in dosarul Bica, evaluatorii nu raspund penal pentru evaluari aberante precum cea de fata (in dosarul Bica, conform declaratiilor avocatei acesteia, Laura Voicu, evaluatorii au calitatea de „martori”). Iar cu ocazia asta vedem si cum tovarasa prim-vice Andreea Paul, cea despre care se credea ca stie economie doar din cartile altora, are totusi contact cu „economia reala” prin intermediul sotului, iar daca aceste afaceri sunt cu statul si facute in modul in care sunt facute (adica cu paguba doar pentru stat), inseamna ca expertiza e cu atat mai valoroasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *