Skip to content
Economie Societate

Soviani a RĂBUFNIT după ce proiectul privind repatrierea aurului a fost votat și de Camera Deputaților: O noua “pisică”!

Proiectul PSD privind repatrierea rezervei naţionale de aur a primit miercuri votul Camerei Deputaților, cameră decizională. Documentul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prevede ca Banca Naţională să aducă în ţară 91,5% din aurul depozitat în străinătate, respectiv peste 55 de tone de aur.

Analistul economic Radu Soviani, a comentat miercuri, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, decizia luată în aceeași zi în Parlament, susținând că așa numita “repatriere” a aurului nu are sens economic din mai multe motive:  aurul este fungibil oriunde s-ar afla, costurile de repatriere ar depăși costurile pe 20 de ani ale custodiei aurului de către Banca Centrală a Angliei. Prin “repatriere”, o parte din aurul adus doar ar tranzita temporar România, întrucât, de îndată ce țara noastră va adera la zona Euro (declarat, 2024) o parte din rezerva fizică de aur va fi mutată în concordanță cu dispunerile Băncii Centrale Europene.

„Povestea repatrierii aurului a început ca o “pisică” arătată lui Mugur Isarescu, pentru temperarea dorințelor acestuia de a mai fi numit, ca proaspat pensionar, pentru un nou mandat la BNR. Dar decizia de astăzi a Camerei Deputaților arată că pisica nu a funcționat. Adoptarea legii, care va fi atacată legal înainte de promulgare, în esență demonstrează o nouă “pisică” – investigarea contribuției lui Mugur Isărescu și a BNR în privința pierderii de către România a dreptului de a ștanța aurul – așa numitul poanson.

Pierderea poansonului este o operațiune care nu poate fi desprinsă de SRI-SIE, operațiune în urma căreia România a pierdut sute de milioane de Euro, un prim pas al acestei operațiuni fiind vânzarea Phoenix Baia Mare către niște escroci indieni.

Așa numita “repatriere” a aurului nu are sens economic din mai multe motive: în primul rând, ca și banii, aurul este fungibil oriunde s-ar afla. În al doilea rând, costurile de repatriere ar depăși costurile pe 20 de ani ale custodiei aurului de către Banca Centrală a Angliei. În al treilea rând, prin “repatriere”, o parte din aurul adus doar ar tranzita temporar România, întrucât, de îndată ce România va adera la zona Euro (declarat, 2024) o parte din rezerva fizica de aur va fi mutată în concordanță cu dispunerile Băncii Centrale Europene”, a declarat Radu Soviani.

Mai mult, analistul a atras atenția că ”nucleul care a preluat puterea după 1989 îl vrea pe Isarescu în continuare la butoane, neexcluzand să susțină că Isarescu va pleca din BNR doar în modalitatea în care pleacă ofițerii de informații din serviciu”.

„Nevoie de aur fizic în România nu există în acest moment, deci și acest motiv îl excludem.

Prin urmare, concluzia pe care o trag după decizia de azi a Camerei Deputaților este că – deși Mugur Isărescu personal a lăsat-o într-un mod inteligent mai moale, declarând la un moment dat că nu este împotriva aducerii aurului, dar “să vedem ce spune Consiliul de Admintrație” -, nucleul care a preluat puterea după 1989 îl vrea pe Isărescu în continuare la butoane, neexcluzând să susțină că Isărescu va pleca din BNR doar în modalitatea în care pleacă ofițerii de informații din serviciu”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *