Skip to content
Economie Politică

Soviani aruncă bomba: Taxa pe ROBOR confirmă agenda anti-europeană a lui Teodorovici

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Finanțe a anunțat ieri o serie de măsuri fiscale, care vor fi aplicate începând cu anul viitor. Măsurile prevăd plafonarea prețului gazelor naturale, controlul de către guvern a prețului energiei electrice, introducera unui impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, restructurarea Pilonului II de pensii.

Dar poate cea mai controversată este așa-zisa ”taxă pe lăcomie” aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR. Taxa va fi stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 și la 6 luni, când indicatorul depășește valoarea de 1,5%.

PS news a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani, pentru a desluși motivațiile și consecințele unei astfel de măsuri ce poate fi considerată radicală, în orice caz, fără precedent în economia autohtonă.

S-a trecut de la etapa frustrării că bugetul nu funcționează după dorință, la etapa disperării și a măsurilor ad-hoc, cu conștientizarea crizei bugetare”, ne-a declarat, în exclusivitate, Radu Soviani.

Iar ”taxarea băncilor pe valoarea activelor, în funcție de dobânzile DIN PIAȚĂ, confirmă o agendă anti-europeană, nu a guvernului României, ci a ministrului de finanțe, Eugen Teodorovici, manevrat de Vâlcov și de cei care îl manevrează pe Vâlcov”, mai spune analistul economic. ”Teodorovici trebuie să plece urgent, în urma anunțării noilor măsuri”, adaugă el.

În mod evident, măsura anunțată este total opusă inteligenței și foarte ușor a fi fentată de către bănci, dar mesajul care se dorește a fi transmis este că aceia care stau în spatele lui Teodorovici și îl trimit și în Cuba, ca să vândă pe nimic datorii în ruble convertibile, vor să spună clar Uniunii Europene: nu ne vom opri aici. Miza acestei puneri în cap a tot ceea ce înseamnă economie de piață este însă alta: dorința celor din spatele Vâlcovilor și Teodorovicilor de a albi sumele provenite din infracțiuni, respectiv averile nejustificate. Creează un conflict artificial cu Comisia Europeană, mizând pe o supărare a populației față de bănci, care ar îmbrățișa, în capul lor, o astfel de măsură, pentru a plasa ulterior albirea sumelor provenite din infracțiuni prin cod fiscal – așa numita aministie fiscală”, este de părere Soviani.

Oamenii ăștia chiar nu înțeleg economie. Măsura ROBOR este foarte ușor a fi fentată de către bănci, întrucât creditele în lei nu se dau la dobânda ROBOR, ci în funcție de ROBOR (ROBOR plus marja băncii, care poate fi de unul, două, cinci puncte procentuale peste, sau chiar mai mult).

Singurul care se împrumută foarte aproape de ROBOR este chiar ministerul de Finanțe. Or, mesajul lor este clar: avem o gaură bugetară mare, împrumutați-ne mai ieftin, că altfel vă punem impozite pe active. Ceea ce este total idiot, din punct de vedere economic, dar arată ceea ce eu semnalez de foarte mult timp: politica iresponsabilă de venituri și cheltuieli a statului, cauționată ticălos de oameni infiltrați în Consiliul de administrație al BNR și care se visează guvernatori, a condus deja la valori nesustenabile ale costului îndatorării, chiar dacă datoria publică este încă mică”, apreciază Radu Soviani.

Pe scurt, asistăm la dovada disperării, și estimez că, în nu mai mult de 6 luni, Teodorovici sau cel care îi va urma, va ieși cu un discurs de genul: eu știam că va fi criză – în fapt, o criză auto-provocată de ei, cu consecințe dramatice pentru tot ce înseamnă economia României”, a conchis el.

4 comentarii la “Soviani aruncă bomba: Taxa pe ROBOR confirmă agenda anti-europeană a lui Teodorovici

 1. Sunt de acord cu analiza.
  Si eu consider ca de fapt este o amenințare voalata dar care nu va fi pusa in practica niciodata…
  Ce ma mira pe mine este concluzia socantă dintre aceasta amenințare si albirea averilor nejustificate…..
  Asa pot sa spun si eu ca domnul S. Are o agenda ascunsă fara sa aduc probe…mai mult pun gaz pe foc si spun ca atunci când era purtator de „vorbe” la ASF o dădea in paralelisme si încerca sa ascunda sumele pe care le încasa. Nimic nelegal binenteles dar ascunderea imi da dreptul sa il banui asa cum banuie si el…..
  Revenind la comentariu, poate domnul S. nu este la curent cu faptul ca a fost trimisă la promulgare legea de plafonare a creditelor, asa ca fentă de care vorbeste este putin moartă deja in cotet.
  Probabil va fi contestată la CCR, dar la un moment dat tot va intra in vigoare cu modificari sau nu.
  Nu stiu daca va pica, dar fac legătură intre aceasta plafonare si plafonarea prețului la medicamente si ma îndoiesc ca industria medicamentului nu a studiat posibila neconstitutionalitate a acestei taxe….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *