Skip to content
Economic Știri

Soviani: BNR a acționat prea târziu și prea puțin. Creșterea economică se va înjumătăți în 2019

rfi.ro

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a scăzut în luna noiembrie, față de luna anterioară, cu 4,1 puncte, până la valoarea de 44,3 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate vineri de CFA România.

Analiștii CFA estimează o rată anuală a inflației de 4,23% în următoarele 12 luni, o valoare medie a cursului de schimb EUR/RON de 4,7427, pentru perioada decembrie 2018/decembrie 2019, respectiv o rată medie a ROBOR cu scadența 3 luni de 3,64%, pentru același interval de timp.

Având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative, mai spun analiștii.

Pentru a interpreta aceste estimări mai degrabă pesimiste, legate de evoulția economiei românești în 2019, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Mai important decât deteriorarea este ritmul deteriorării încrederii în economie”, ne-a declarat el, în exclusivitate.

Vorbim despre o sumă de percepții. O scădere de 4 puncte procentuale, măsurată de indicator, reprezintă o scădere de 10 la sută a încrederii, într-un interval scurt de timp, ceea ce este îngrijorător”, a mai spus Soviani.

În acest moment, avem confirmarea certitudinilor negative pentru economia României: inflația va continua să rămână mare și în 2019, iar dobânzile real negative, ceea ce înseamnă că aceia care economisesc prin bănci vor fi penalizați, primind la finalul anului mai puțini bani, ca putere de cumpărare, decât ceea ce aveau la începutul anului.

Cu alte cuvinte, așteptările inflaționiste nu au fost temperate prin politica monetară a BNR, care a acționat prea târziu și prea puțin”, apreciază analistul economic.

În ceea ce privește estimările analiștilor CFA, Radu Soviani spune că ”mi se pare optimistă prognoza unui Robor de 3,64% pentru final de an 2019, eu consider că, în condițiile eșecului impunerii prin ordonanță de urgență a unei dobânzi de piață și a unui necesar de finanțare și mai mare al statului, mai degrabă dobânzile la lei vor fi în jur de 5%.

”Chiar și așa, percepția analiștilor arată așteptările lor de scumpire a creditului, în condițiile în care economia deja încetinește.

E doar o chestiune de puțin timp până când inclusiv analiștii bancari își vor înrăutăți prognozele, pentru că atunci când fundamentele macroeconomice încep să se înrăutățească, iar această stare de fapt este tratată pompieristic monetar și fiscal, vor antrena o prăbușire și mai abruptă.

Înrăutățirea condițiilor de  creditare, deficitul bugetar mare, necesarul de finanțare și mai mare, împreună cu o diminuare a economisirii în lei vor conduce, în opinia mea, la o înjumătățire a creșterii economice în 2019, spre nivelul de 2%”, trage Radu Soviani semnalul de alarmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *