Skip to content
Politică

Soviani: Bugetul pe 2019 este cel mai nerealist din ultimii zece ani EXCLUSIV

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat marți că bugetul pe 2019 este fundamentat pe o creștere economică de 5,5% și că anul viitor va fi ”anul investițiilor”.

În plus, Teodorovici a mai spus că deficitul bugetar va fi mult mai mic în 2019, decât anul acesta, pentru a respecta angajamentele europene.

Un proiect de buget mai nerealist decât acesta, care se fundamentează acum, nu am mai văzut din decembrie 2008. În condițiile în care toate prognozele de creștere economică, inclusiv cele oficiale, pentru anul 2018, s-au aliniat în jos, spre nivelul de 4% (față de 6,1% pe care s-a construit bugetul), și în condițiile în care cu siguranță consumul nu va mai fi alimentat de creșteri salariale de 25%, ca anul acesta, prognoza de creștere cu 5,5% în 2019 este supra-realistă”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, analistul economic Radu Soviani.

În opinia mea, creșterea economică din 2019 va fi mai degrabă în jur de 2%, sugrumată fiind de majorarea ratelor de dobândă, imposbilitatea majorării veniturilor salariale/din pensii în ritmul din 2018 și absorbția mizerabilă a fondurilor europene”, a estimat Soviani.

Cât privește respectarea și în 2019 a angajamentelor luate în programul de guvernare, legate de majorarea salariilor și pensiilor, Radu Soviani spune că ”guvernul trebuia mai întâi să fi spus care sunt angajamentele legate de majorările de pensii și salarii, pentru că în acest moment se ascunde de a mai prognoza ținte. În niciun caz salariile nu vor mai crește în sectorul bugetar în ritmul din 2018, iar pentru a exista creșteri și chiar a menține actuala factură salarială fără derapaje majore, trebuie obligatoriu făcute restructurări.”

Orice majorare din 2019 pentru salarii și pensii va avea aceeași sursă de finanțare – respectiv majorarea datoriei publice, într-un ritm superior, întrucât trebuie refinanțate și împrumuturile din 2018, făcute pentru plata salariilor și pensiilor”, a mai spus analistul economic.

Legat de deficitul bugetar, ”mult mai mic decât în 2018”, Radu Soviani este de părere că ”declarația poate fi comentată în doua extreme: de gâgă sau super-inteligentă, atât timp cât nu a fost făcută o declarație, pe baza datelor operative – care este noua estimare deficit bugetar pentru 2018 (în opinia mea, în jur 3,5%, și aceea cosmetizată) și nici deficitul pentru 2019, pe care ministrul Finantelor în exercițiu nu îl spune, deși draftul de buget ar trebui să fie gata.

Soviani explică:

La componenta ”declarație de gâgă”, aduc ca argumente faptul că, dacă deficitul bugetar va fi ”mult mai mic”, înseamnă că va fi pusă presiune pe creșterea economică, care la rândul ei ar trebui să fie ”mult mai mică”, prin urmare nu se leagă cu prognoza de creștere economică de 5,5%.

La componenta ”super-inteligentă”, ar reprezenta în fapt o declarație cu manta a ministrului Teodorovici, care ar trebui să se traducă așa: ”pentru că deficitul bugetar în 2018 va fi MULT MAI MARE – spre 4%, deficitul bugetar din 2019 va fi MULT MAI MIC, spre 3%”. De unde se reia raționamentul care plaseză această declarație neangajantă, care arată totuși doar preocuparea verbală de a crea aparențele pentru ca România să nu intre în măsuri de corecție a deficitului, la prima categorie – ”de gâgă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *