Skip to content
Economie Politică

Soviani compară dosarul Moscova 2 cu cazul Cumințenia Pământului: Mă aștept la mai multă transparență

Readucerea în centrul opiniei publice a subiectului legat de Tezaurul României, aflat la Moscova, o dată cu descoperirea așa-numitului ”dosar Moscova 2”, a stârnit deja discuții și pasiuni.

Pentru a afla cine și cum poate beneficia de apariția dosarului Moscova 2, dar mai ales dacă această decoperire inedită poate spori șansele României de a-și mai recupera, măcar parțial, Tezaurul, PSNews a luat legătura cu jurnalistul Radu Soviani.

Categoric faptul că a fost descoperit acest dosar este un câștig enorm, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere al interesului public. Până acum niciodată opinia publică nu a fost ”invadată” cu un set de sinteze atât de important despre chestiunea tezarului României transferat la Moscova și nerecuperat vreodată, integral.

Întrebarea este: de ce apare acum acest subiect în prim-planul mass-media și cum poate fi el valorificat?”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Apoi, jurnalistul a continuat:

În primul rând, descoperirea, deși este relativ recentă – mai 2018, datele au fost disponibile la BNR înca din august 2018. De aici se nasc mai multe întrebări:

1. De ce, în ultimele mai bine de 8 luni, BNR și Ministerul de Externe nu au confirmat deja dacă este o chestiune care relansează șansele de a recupera o parte din tezarul României transferat în timpul Primului Război Mondial și rămas în parte la Moscova?

2. De ce nu am avut poziții publice, la nivel înalt, imediate?

3. Care este proveniența dosarului respectiv – adică de unde a fost luat (unde s-a aflat) înainte de a ajunge în dulapul cu fund dublu, unde a fost descoperit întâmplător de către cele două persoane, care au revendicat, legitim, o recompensă financiară?

De aici avem și răspunsul la întrebarea 4 – cazul a ajuns în presă în proximitatea discutării pachetului, legitim, de recompensarea celor care l-au descoperit.

Dar cea mai importantă întrebare este următoarea: are importanță doar istorică acest dosar, ca sinteză de documente care reliefează pentru public și pentru cercetători mai bine decât oricând ceea ce s-a întâmplat cu repatrierea doar parțială a tezaurului?

Este acest dosar de o sinteză excepțională, făcut la cererea mareșalului Antonescu, ÎN UNIC EXEMPLAR? Nu mai există el nicăieri în arhivă?

Eu nu cred, pentru că sunt foarte multe persoane implicate care au cunoscut demersul mareșalului Antonescu și au contribuit la el. Deci, mai există un asemenea exemplar la BNR/Arhivele Naționale?

Pentru că de aici se naște întrebarea dacă are doar valoare de manuscris sau și valoare informațională/documentară/doveditoare, care poate fi valorificată pentru demersuri de repatriere suplimentară a părții din tezaur rămasă la Moscova”, mai spune Soviani.

Și de aici se naște întrebarea dacă prețul care va fi plătit de BNR/alte autorități celor care au descoperit dosarul va fi mai mare sau mai mic. Este obligatoriu de cercetat DE UNDE A PLECAT acest dosar, înainte de a ajunge în dulap. Altfel, valoarea informațională care scade prețul unei eventuale tranzacții (pentru că este deja făcută publică) nu poate fi cuantificată exact.

Ceea ce știm cu certitudine până acum este că două persoane au făcut o descoperire senzațională și solicită legitim valorificarea patrimonială a acestei descoperiri. Mă aștept și solicit mai multă transparență în acest caz pe care, în lipsa unui precedent similar, nu am cum să îl compar decât cu cazul Cumințenia Pământului, opera de artă ce s-a transformat într-o operațiune guvernamentală, cu sprijinul unor persoane din vecinătatea SIE”, apreciază jurnalistul.

BNR trebuie să vorbească la cel mai înalt nivel, de guvernator, despre acest raport și cum poate fi el valorificat. La fel ca și Ministerul de Externe.

Și chiar și Ministerul de Interne: de unde ar fi putut pleca această sinteză excepțională de documente originale, înainte de a ajunge în dulap”, a adăugat, în concluzie, Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *