Skip to content
Economic Finanțe/Bănci

Soviani dă cărțile pe față: Fără complicitatea lui Isărescu, băncile nu mai pot face profit cu risc zero de la statul român

În 2018, băncile străine și-au diminuat expunerea pe România cu aproape 10%. Astfel, datoria externă a băncilor, care include liniile de finanţare acordate subsidiarelor locale de către băncile-mamă, s-a redus cu 903,6 mil. euro, faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2017.

Potrivit datelor BNR, în ultima luna a anului trecut expunerea băncilor străine pe România coborâse la aproximativ 9 miliarde euro, în comparație cu aproape 10 miliarde euro, cât era în decembrie 2017.

Asta în condițiile în care în România se înregistrează deja cel mai redus grad de intermediere financiară din Uniunea Europeană, raportat la dimensiunile economiei.

În ultimii ani, tendinţa de reducere a expunerilor este evidentă, iar pro­centul ajustării a devenit consistent.

Pe de altă parte, în 2018 sistemul bancar din România a raportat cel mai înalt grad de profitabilitate din UE.

Pentru a stabili motivele ce determină băncile străine să renunțe a mai finanța economia României, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Mai importantă decât soldul expunerii băncilor străine pe România este dinamica și este ușor de presupus că diminuarea expunerii s-a produs în principal în ultima parte a anului, atunci când guvernul a ordonantat că aceia care vor să împrumute România ar cam trebui să o facă gratis, întrucât o bună parte din dobânda pe care ar încasa-o ar fi luată ulterior băncilor, prin taxa pe activele financiare. Prin urmare, nu este de mirare că băncile nu vor să împrumute gratis statul român, nici eu nu aș face-o”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Pe de altă parte, mă aștept ca scăderea expunerii pe România să continue, din două motive – băncile au în față perspectiva degradării rating-ului suveran – nu din cauza Ordonanței 114 în sine, ci pentru că Ordonanța 114 nu face decât să pună lumina pe dezechilibrele fundamentelor macroeconomice – creșterea deficitului bugetar, accelerarea presiunilor inflaționiste, creșterea deficitului de cont curent.

Până de curând, băncile străine au beneficiat de o complicitate a BNR cu politica fiscală iresponsabilă. Banca Națională,  în loc să inhibe prin pârghiile de politică monetară cheltuieli iresponsabile dirijate de politica fiscală și de venituri, a pus gaz peste foc și le-a încurajat. Simultan, BNR ”garanta” că atât timp cât rămâne Mugur Isărescu acolo, băncile vor lua profit de la statul român cu risc zero, în dauna finanțelor publice”, a adăugat el.

Se pare că băncile nu mai cred în capacitatea lui Mugur Isărescu de a ține gunoiul sub preș, prin manipularea,  încă din 2015, a ratei de dobândă de politică monetară, pentru a ascunde piețelor, investitorilor și românilor adevărata stare a finanțelor publice. Isărescu a dat dobânda în jos în mai 2015 tocmai pentru ca statul să se finanțeze mai ieftin pentru cheltuieli iresponsabile, favorizându-l să nu se restructureze.

Mă aștept ca această tendință de reducere a expunerii să nu se diminueze și chiar să se accelereze în proximitatea reducerii rating-ului suveran/perspectivei Romaniei, în cel mult 2 luni”, atrage atenția Radu Soviani.

1 comentariu la “Soviani dă cărțile pe față: Fără complicitatea lui Isărescu, băncile nu mai pot face profit cu risc zero de la statul român

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *