Skip to content
Economic Știri

Soviani decriptează noua tendință în urcare a ROBOR: Se ascut săbiile pe piața valutară

Romania Libera

Indicele ROBOR, determinat de evoluția pieței monetare interbancare, a intrat pe o nouă tendință crescătoare, după ce la finalul anului trecut și începutul lui 2019 părea că se stabilizează.

Joi, indicii la trei luni şi la şase luni au atins cele mai ridicate valori din noiembrie 2018, fără a exista semnale că această tendință crescătoare diminua.

Întâmplător sau nu, trendul ascendent s-a reluat după vizita guvernatorului Mugur Isărescu la Parlament, unde fusese invitat de parlamentari  ca să… discute pentru identificarea mijloacelor de a scădea ROBOR.

Pentru o explicație în ceea ce privește noua tendință de urcare a indicilor ROBOR, dar și o anticipare a deznodământului pentru discuțiile dintre BNR și ministerul de Finante pe dobânda interbancară și pe taxa pe active, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Avem trei motive pentru ceea ce se înâmplă acum pe piața monetară și pe piața valutară. Majorarea ratelor de dobândă pe termen scurt are legătură cu intervenția guvernatorului în Parlament, în al doilea rând este generată de motive care se văd și în al treilea rând, de motive care nu se văd. Pe scurt, se ascut săbiile pe piața valutară și se acumulează tensiuni pentru deprecierea leului”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

”În primul rând, prestația guvernatorului din Parlament a fost importantă prin deslușirea de către piață a ceea guvernatorul nu a vrut să spună. Desigur, piețele financiare au privit drept caraghioasă declarația guvernatorului, respectiv exagerarea în mic făcută ca să se dea mare în privința tensiunilor de pe piața valutară din ianuarie. Guvernatorul a catalogat deprecierea de la 4,65 la 4,75 de lei pentru un Euro drept un ,,un mic atac”, pe care l-a ținut sub capac. În mod evident, nu l-a ținut sub capc, leul depreciindu-se față de Euro și într-un mod și mai evident, Isărescu a irosit peste un miliard de Euro din rezerva valutară în ianuarie doar pentru intrevenția valutară, ca sa respingă ceva ce el a numit ,,mic”. Asta arată că Isărescu nu a învățat nimic din atacul din octombrie 2008 și continuă să irosească miliarde de Euro”, a adăugat el.

În al doilea rând, perspectivele degradării rapide a situației macro-economice comparativ cu îmbunătățirea din economiile vecine, încep să se vadă. Daca am vorbi doar despre creșterea dobânzilor pe termen scurt, am putea pune pe un singur principal motiv majorararea ratelor de dobândă. Ca în fiecare lună, în această perioadă, companiile au nevoie de leii lor din bănci pentru a plăti dările către stat. Iar pentru că băncile au ordine de plată mai mari decât de obicei în această perioadă a lunii, fug pe piața monetară să împrumute leii pe care nu îi au, pentru a onora ordinele de plată ale clienților. Dar nu e doar atât. Simultan, vedem deprecierea leului. Deci, dacă leul este foarte dorit, așa cum lasă să se înțeleagă dobânzile, atunci ar trebui să se și aprecieze. Doar că e pe dos”, apreciază Soviani.

Ceea ce ne conduce la motivele care nu sunt văd: Isărescu, prin complicitatea politicii monetare care a fost făcută preș față de politica fiscală, efectiv nu știe cum să scape din situația în care singur s-a pus: să vândă Euro și să mai irosească niște sute de milioane de Euro din rezerva valutară – ceea ce ar conduce la împuținerea lor și la creșterea și mai mare a dobânzilor. Sau să nu vândă, și să stea pitit, ca acum, că poate se întâmplă o minune”, mai spune analistul economic.

Deznodământul dicuțiilor dintre BNR și Ministerul de Finanțe pe ROBOR este unul singur: Isărescu nu va mai prinde încă un mandat”, prezice, în concluzie, Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *