Skip to content
Economie Societate

Soviani demontează fitilele de la BNR: Administratorii de pe Pilonul II nu se pot retrage așa ușor

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat luni că Ordonanța de Urgență 114/2018 riscă să desființeze Pilonul II, în condițiile în care mai mulți administratori de fonduri de pensii de stat, administrate privat, dacă nu chiar toți, și-ar fi anunțat, în discuții private, intenția de a părăsi România, nemulțumiți de cerințele de capital impuse prin OUG 114/2018.

Pentru a stabili în ce măzură această retragere este plauzibilă și care ar fi eventualele consecințe, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Declarația este ne-naturală, pentru că vine din partea unui oficial BNR care se intitulează economist-șef. Nu știam că domnul Valentin Lazea și-a luat jumătate de normă ca purtător de cuvânt al Asociației de Pensii Administrate Privat din România – APAPR”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Categoric, pe o astfel de temă, nu Banca Națională, nu domnul Lazea, care s-a preocupat în principal de tot soiul de fitile, în trecut (să ne aducem aminte cum în anul 2008 Lazea spunea că niciodată cursul nu va ajunge la 4 lei pentru un euro și s-a înșelat dramatic, înșelând și populația și companiile, pentru că un an mai târziu cursul era la 4,3 lei pentru un euro, de la 3,7, deci o depreciere semnificativă), ar trebui să dea declarații pe această temă”, a adăugat Soviani.

Domnul Lazea ar trebui mai degrabă să se preocupe de politica monetară și de creșterea inflației, pe care, iată, o vedem din nou la un nivel dublu față de ce se întâmplă în Uniunea Europeană.

Referitor la o eventuală retragere, a unuia sau a mai multor administratori de pe Pilonul II, nu poate fi pusă în discuție decât într-un mod oficial, de către administratorii de fonduri private”, mai spune analistul economic.

”Declarațiile evazive, cum că ”marea majoritate, dacă nu chiar toate”, arată mai degrabă un efort concertat al BNR de a submina orice le-ar schimba lor hegemonia și puterea de influență, care până acum a fost singulară: până, acum, Banca Centrală a convins orice guvern de tot ce a vrut.

Mai puțin le pasă celor de la BNR de banii românilor și de pensiile private”, apreciază Radu Soviani.

Comparație neprofesionistă

Eu nu pot să comentez retragerea decât dacă ar exista o informație oficială măcar de la unul dintre administratorii de pensii private.

Dar, chiar dacă ar dori, nici nu este atât de ușor.

Mai degrabă companiile de pe Pilonul II ar încerca să renegocieze cuantumul de capital social care se solicită pentru a administra pensii private și chiar și scadențarul, adică orzontul de timp în are se poate ajunge la un anumit capital social.

Băncile și administratorii de pensii private nu se pot retrage peste noapte și nici nu ar fi în avantajul lor să o facă” este de părere Soviani.

A face doar comparații despre comisioanele pe care le-au încasat în 11 ani versus capital este, din punctul meu de vedere, cel puțin neprofesionist, din partea domnului Lazea.

Capitalul social nu se confiscă, el este pus la dispoziție, adică nu sunt niște bani pe care băncile trebuie să îi dea ca să aibă onoarea să administreze pensii private – spun bănci pentru că majoritatea administratorilor de pensii private vin fie din zona băncilor, fie a companiilor din asigurări.

Nu este deci o taxă care se percepe administratorilor de pensii private, ci pur și simplu se pune la dispoziție capitalul social respectiv, care poate fi cash, poate fi și în active și așa mai departe”, adaugă analistul economic.

O solicitare aberantă

Deci faptul că domnul Lazea se erijează în purtătorul de cuvânt al unor entități private mă îngrijorează.

Sigur că Ordonanța 114 este perfectibilă în ceea ce privește cantitatea de capital social care se solicită pentru a administra pensii private.

Este și o solicitare aberantă, pentru că 70% din plasamentele fondurilor de pensii administrate privat merg în titluri de stat.

Riscul acestor plasamente este riscul statului român – este deci un argument suficient pentru a diminua cerințelor de capital – eu despre asta mă așteptam mai degrabă să îl aud vorbind pe domnul Lazea, dar se pare că preocupările domniei sale nu sunt în sensul acesta”, completează Soviani.

Încă se negociază

Așa că mai degrabă ar trebui să se meargă în sensul acesta, al îmblânzirii cerințelor de capital, decât să se arate pisici din astea de către persoane care nu au nicio calitate, sau poate au, nu știu cum a ajuns lobby-ul APAPR la domnul Lazea.

Din punctul meu de vedere, faptul că se pune problema retragerii de către BNR, înainte de a exista un avertisment public, în acest moment îmi arată că nu există o șansă reală ca vreun administrator să se retragă de pe Pilonul II, ci pur și simplu se negociază”, a declarat, în concluzie, Radu Soviani.

2 comentarii la “Soviani demontează fitilele de la BNR: Administratorii de pe Pilonul II nu se pot retrage așa ușor

  1. Sa citezi ineptiile unui dobitoc cu fata de alcoolist este si mai grav decat sa le publici tu din putul propriei gandiri. Va recomand sa mai cititi cate un manual de economie ( eventual varianta for dummies ).
    Multe succesuri la copy paste domnule Ion Alecsandru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *