Skip to content
Politică

Soviani descifrează miza amânării rectificării bugetare EXCLUSIV

b1.ro

Avem din nou un joc de glezne în ceea ce privește rectificarea bugetară. Ministrul Finanțelor, care nu dădea doi bani pe avizul CSAT pentru avizarea rectificării bugetare în această săptămână și-a înghițit curajul simulat. A făcut-o până nu a mai făcut-o.

Amânarea până în septembrie a discutării rectificării în CSAT convine de minune tuturor părților, mai puțin economiei. Iohannis are satisfacția strâmbă că nu se face rectificarea când vrea Dăncilă, miniștrii au pretextul strâmb că nu pot aloca sume pentru plata majorată a pensiilor și salariilor pentru că nu e de acord Iohannis cu rectificarea. Anunțul Olguței Vasilescu: luăm de la servicii și dăm la pensii este o gogomănie. Pai cele 113 milioane de lei luate de la servicii sunt probabil mai puțini bani decât sumele alocate pentru plata pensiilor majorate ale rezerviștilor din servicii, inclusiv lui Florian Coldea. Un anunț mai sincer ar fi sunat așa: luăm din cheltuielile curente ale serviciilor pentru a plăti o pensie mai mare lui Florian Coldea și celorlalți. Chiar dacă nu ar fi așa (dar așa este), cele 113 milioane de lei (nu s-a amintit de la ce capitole bugetar ale SRI sunt luate și probabil că sunt luate din bugete supra-estimate), ar asigura un singur Euro pentru fiecare lună de pensie care a mai rămas până la sfârșitul anului. Deci pensiile mai mari nu au ca sursă banii luați de la SRI, ci majorarea semnificativă a datoriei publice.

Miza reală a amânării rectificării este însă alta: rectificarea anunțată pozitivă este în fapt negativă. Umflarea din pix a estimării de creștere economică (aceiași creștere economică de 5,5% prognozată pentru 2018 nu mai conduce acum la un PIB de 924 de miliarde de lei ci la unul de 945 de miliarde de lei) are un singur scop: inventarea, pe hârtie, a unor venituri suplimentare de 6 miliarde de lei – care nu există în buget. Este vorba despre o gaură bugetară suplimentară după 6 luni, față de deficitul bugetar declarat de 15 miliarde de lei (+8,6 miliarde lei fațade perioada similară a anului trecut).

În contextul în care statistica a anunțat deja decelerarea ritmului de creștere economică de la 6% anul trecut la 4% în acest an, rectificarea bugetară, dacă se face, s-ar face prin grave încălcării ale legii responsabilității ministeriale, care pot fi sancționate și altfel decât prin amenzi civile. De aceea atitudinea lui Iohannis (amânarea rectificării) convine de minune celor care în glumă ne spun că iau bani de la servicii pentru a le da la pensii, când de fapt transferă bani de la servicii spre pensiile majorate tot ale celor din servicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *