Skip to content
Economie Politică

Soviani descrie audierea lui Isărescu: Am avut sentimentul de ”pupat piața Constituției”. Partidele s-au înțeles anterior

PSNews

Dicuțiile purtate marți la Senat, în plenul comisiilor economice reunite ale Parlamentului, între reprezentanții BNR și cei ai clasei politice, au adus în atenția opiniei publice teme care în mod normal se păstrează în spatele ușilor închise, în schimburile de opinii dintre finanțiști.

Pentru o opinie avizată și o relatare de la fața locului, dar și pentru  a afla dacă în sală a plutit un ”damf de Vâlcov” (Mugur Isărescu dixit), PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Am participat, în public, la audierea din Comisiile Reunite. Sentimentul pe care l-am avut a fost de ”pupat Piața Constituției’”. În proporție de 90%, pare că partidele ale căror reprezentanți au fost în Comisie s-au înțeles anterior și doar au consemnat astăzi rezultatul înțelegerii”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Prin urmare, nici ”atacul” nu mi s-a părut prea fundamentat. A fost evident din modul în care domnul Tăriceanu a înțeles să conducă discuția mai degrabă spre ideea unui seminar decât pentru a da răspunsuri în fața unei Comisii Parlamentare.

Dacă vreți, sub patronajul domnului Tăriceanu mi-am adus aminte de patronajul domnului Georgian Pop când acesta conducea ”ostilitățile” în Comisia de control SRI”, a mai spus Soviani.

În aceste condiții, este important să te uiți la nuanțe. Este cel puțin curioasă fermitatea cu care guvernatorul a început prin a se jura că ”ROBOR nu e manipulat” și a sfârșit prin a spune ”probabilitatea ca ROBOR să fie manipulat este prea mică”.

Eu cred că pentru prima dată, în contextul acestor discuții, domnul Isărescu și-a pus problema, și aici este meritul dezbaterii publice, dacă și altcineva în afara de BNR manipulează ROBOR. Iar o investigare efectivă probabil că l-ar face să își înghită jurământul.

Domnia sa se bazează pe ”o clasare” a investigației Consiliului Concurenței privind manipularea ROBOR în precedenta criză. Clasare care totuși poate fi redeschisă, inclusiv pe cale penală, atâta timp cât Consiliului Concurenței a făcut deja public că anumite bănci au ascuns documente și au furnizat informații false”, apreciază analistul economic.

O altă nuanță este că domnul Isărescu continuă să servească porții de înțelepciune, post factum. A declarat astăzi că a avertizat că dobânzile pe plan internațional vor crește. În timpul acesta însă, politica monetară făcea altceva în mai 2015 – reducea rata de dobândă de politică monetară și impulsiona creditarea în lei, la dobânzi mici, având știința faptului că acele credite vor fi returnate cu dobânzi mult mai mari în viitor”, spune Soviani.

Iar o a treia nuanță, vizbilă clar din sală, este următoarea: satisfacția lui Mugur Isărescu prin faptul că a respins un atac speculativ în octombrie 2008, pentru apăra ”leul”. ”Nu înțelegeți că băncile nu mai aveau lei?” a spus râzând Mugur Isărescu, ca și când ar fi repurtat o mare victorie atunci. Nu, nu a repurtat.

Două luni mai târziu, nivelul de 3,8 lei pentru un Euro ”apărat” de Isărescu, cu prețul pierderii a mai mult de un miliard de Euro din rezerva valutară, a fost depășit, ajungându-se la 4 lei, iar în martie, la 4.3 lei”, adaugă el.

Succcesul” lui Isărescu atunci a fost doar că reușit să mențină la un nivel de peste 15% ratele de dobândă pentru creditele în lei (dar și pentru stat) exact în recesiune, prelungind recesiunea.

Greșeli pe care le repetă și în prezent. A cheltuit peste un miliard de Euro în ianuarie din rezerva internațională ca să apare nivelul de curs de 4,7 lei, iar cursul tot s-a dus la 4,75 în urma unui ”mic atac”, așa cum l-a descris Isărescu.

Un miliard pentru ”un mic atac” este enorm în condițiile în care nu cred că poate fi numită o victorie deprecierea leului de la 4,65 lei pentru un Euro la 4,75”, concluzionează Radu Soviani.

3 comentarii la “Soviani descrie audierea lui Isărescu: Am avut sentimentul de ”pupat piața Constituției”. Partidele s-au înțeles anterior

 1. LACOMIA ,FRICA și mai nou FUDULIA. Este foarte fricos de atacurile de noapte, în același timp este fudul când spune că atacurile de la J.P.Morgan au fost slabe. Pai când azvârli cu miliarde de euro, poți să-ți permiți să fii FUDUL. A spus că are de întreținut 300de bucăți de ultraspecialisti, toți doctori în diverse… altfel fudui toți. Dar Voinea ce a pățit de dormea? A început să recite ” visul lui Fanel” însă d-nul Tăriceanu a fost prompt și i-a atras atenția că a greșit locul .

 2. Am putea să ne adresăm domnului Isărescu cu ” Ce mai faci PATROANE ?” Așa se pare că patronează după cum chiar dumnealui a afirmat cam 40 de bănci ( magazine care vând bani). A se vedea exemplul dat în cadrul audierii. Nimeni nu spune că nu am avea nevoie de banci, însă așa cum funcționează astăzi ,seamănă cu niște băcănii de pe vremuri unde brânză se vindea alaturi de perdele, zaharul langa gazul lampant și tot așa. Ce ar fi dacă ar fi specializate unele pe servicii financiare ,altele pe creditare . Nu ar mai putea cămătăria să fie confundată cu creditarea. Dar când haitele sunt naravite, adulmecă mereu mirosul de sânge și nu se pot lăsa.

  1. Ai mare dreptare.
   Toti din BNR sunt copii lui, asa s-a exprimat.
   Sper sa se schimbe ceva la BNR cat mai repede , ca parca e banca lui.
   Care banca centrala din Europa mai are un guvernator de 29 de ani la conducere si sa nu mai spun 70 ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *