Skip to content
Economie Politică

Soviani este categoric: Efectele OUG 114, contrare dorinței anunțate de Guvern

StartEvo.com

Ministrul Finanţelor a anunțat primele modificări la Ordonanţa lăcomiei. Va exista un indice nou pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei ale românilor. În plus, ca să nu plătească taxa pe lăcomie, băncilor li se impun reguli noi şi dure.

Printre cele mai importante sunt deculparea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbacare și zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. Ăsta e și scopul pe care l-am anunțat de când aprobat OUG 114. Intenția noastră de a duce costul finanțării românilor mai jos și e clar că e o diferența între ROBOR bazat pe cotații și cel pe propus pe tranzacții cum este în acest act normativ aflat încă în proeict și anume o scădere, nu pot să spun exact cât pentru că este o variație zilnică, e o medie aritmetică, dar clar se scade”, a declarat vineri Teodorovici.

Pentru a afla în ce măsură noile prevederi vor conduce la scăderea ratelor la credite, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Declarațiile pripite ale ministrului Teodorovici arată că domnia sa nu a înțeles ce a legiferat în decembrie, prin OUG 114.

În sine, calcularea Dobânzii de referință pentru credite în funcție de tranzacțiile efective era o preocupare la nivel european și de mult timp în Statele Unite. Doar că nu asta au avut în cap Vâlcov și Teodorovici când au pus de o ordonanță de urgență. Ideea le-a venit pe parcurs, ceea ce arată ca mult mai pregătiți sunt analiștii economici decât politrucii”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Probabil că Robor rezultatat va fi marginal mai mic decât cel calculat în urma cotațiilor. Dar aceasta nu va însemna neapărat o reducere a ratelor față de momentul anterior introducerii OUG 114 pentru că, între timp, ratele au devenit mai mari la creditele pentru lei, inclusiv din cauza OUG”, a adăugat el.

Costuri mai mari

Prin urmare, efectul pe termen scurt nu va fi favorabil consumatorilor, care deja plătesc comisioane în schimb. În privința celor care s-au împrumutat în Euro, ratele vor fi chiar mai mari, raportat la deprecierea leului față de moneda unică europeană.

În esență, Teodorovici ne mai spune două lucruri.

Primum, că decuplează calculul taxei pe active financiare de nivelul Robor, practic renunță la ideea tâmpită strecurată în ordonanța pentru ”înjumătățirea ratelor românilor”.

Și doi, va exista în continuare o taxă pe active financiare – dar nu și pe titluri de stat, ceea ce va conduce la scumpirea creditelor în lei față de momentul anterior OUG 114.

Rămânând taxa pe active financiare (asta înseamnă și pe creditele noi/vechi) rezultă că efectul după păstrarea acesteia va fi cel contrar dorinței etalate a guvernului – și anume de scumpire a creditelor”, apreciază Radu Soviani.

Intenții obscure

Dezvoltarea OUG 114 de la început și până la actualele intenții mie îmi arată două lucruri: a fost generată de lipsa de bani a guvernului (deficitele în creștere) și că își aruncă propria incompetență etalată prin politica fiscală pe cei împrumutați.

O taxă pe activele financiare la un nivel moderat poate fi în sine benefică, pe lanțul financiar al impozitelor și pentru a devoala evaziunea fiscală făcută de bănci.

Am însă impresia că prin modul în care au legiferat și legiferează prin OUG, Teodorovici și Vâlcov vor mai degrabă să ”spele” băncile de evaziunea fiscală din trecut – mai ales în ceea ce privește vânzarea de credite scoase din bilanț către diverse vehicule, la 5 la sută din valoare, în frauda bugetului de stat și să le dea motive de a încărca ratele românilor.

Nu e prima dată când observ la Vâlcov și Teodorovici că mai degrabă acționează în sensul compromiterii unor inițiative pozitive, cu rezultat pe dos”, mai spune analistul economic.

1 comentariu la “Soviani este categoric: Efectele OUG 114, contrare dorinței anunțate de Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *