Skip to content
Politică

Soviani: Evoluția economică, o palmă dată strategilor economici ai PSD EXCLUSIV

Conform datelor INS publicate azi, avansul economiei a fost de 4,3% pe seria brută şi 4,1% pe seria ajustată sezonier, în trimestrul trei 2018, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Faţă de trimestrul doi al acestui an, PIB a consemnat o creştere de 1,9% în termeni reali.

Creșterea economică este mult sub cea anticipată de guvernanți, la începutul anului, ceea ce face ca și veniturile încasate la bugetul consolidat de stat să fie departe de așteptări. Coroborată cu creșterea substanțială a cheltuielilor publice, această situație pune Guvernul în fața unor serioase dificultăți legate de respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, așa cum cer angajamentele europene.

Cifrele de astăzi reprezintă o palmă dată strategilor economici care pun în practică programul de guvernare. Creșterea economică, deși există, este în scadere față de așteptări și nu generează decât într-o mică măsură venituri suplimentare și plus de nivel de trai, în condițiile unei inflații record în primele 9 luni ale anului, de 5%, și a unui deficit bugetar în creștere”, a declarat analistul economic Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Vedem că 75% din creșterea economică pe primele 9 luni provine din cheltuiala pentru consumul final al populației, ceea ce ne arată două lucruri: acasta contribuție a putut să existe în principal pentru că salariile în sectorul bugetar s-au majorat cu 25% (stimul care nu va mai exista în 2019) dar și că majorarea tuturor prețurilor a condus la o alocare mai consistentă de venituri pentru a face față consumului de bază.

Acesta nu este un semn de bunăstare, ci un semn de periclitare a bunăstării”, a adăugat el.

După ce creșterea economică a frânat încă de la jumătatea anului acesta, când ritmul de majorare era de 4,1%, față de perioada similară a anului trecut, trimestrul III nu a venit cu o creștere economică îmbunătățită calitativ. După primele 9 luni, creșterea economică reală este de 4,2%, mult sub estimarea inițială de 6,1%, care abia luna trecută a fost ajustată în jos, la 4,5%.

Iar INS confirmă acum că practic și prognoza de creștere economică de 4,5%, pe care s-a bazat rectificarea din noiembrie, este umflată.

În aceste condiții, în mod real, dacă nu vor fi falsificate cifrele de creștere la finalul anului (pe care le vom afla undeva în martie 2019), creșterea economică în România va fi în jur de 3,5%. Această realitate va genera un nou gol de venituri, având în acest moment certitudinea că doar printr-o falsificare gravă a raportărilor bugetare va putea fi raportat un deficit de 3% din PIB, la finalul anului”, a mai spus analistul economic.

În trimestrul IV, nu avem decât două posibilități: pentru că deficitul bugetar a ajuns deja la 21 de miliarde lei la finalul lunii octombrie, ca să ne încadrăm în cifra de deficit de 28 de miliarde de lei, în noiembrie și decembrie 2018 nu putem cheltui pe datorie mai mult de 7 miliarde lei.

Dacă deficitul va crește cu doar 7 miliarde de lei în noiembrie și decembrie, va fi o presiune suplimentară pe creșterea economică (ceea ce economiștii numesc efect de bază) și vom constata chiar scădere economică în trimestrul IV 2018, față de trimestrul IV 2017.

Iar scăderea economică va atrage un gol suplimentar de venituri și vom depăși deficitul de 3% din PIB.

Anul trecut în noiembrie și decembrie, cheltuielile neacoperite de venituri au fost de 18 miliarde lei. Dacă facem la fel ca anul trecut, la finalul lui 2018 vom avea deficit de 4% din PIB, cu creștere economică undeva la 4%.

Iar în 2019, deficit de 5% din PIB și creștere economică de 2%”, avertizează Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *