Skip to content
Economie Societate

Soviani ia la puricat decizia BNR de a menține dobânda cheie la 2.5% pe an: previziuni negre privind evoluția euro

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât marţi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Contactat marți de PSnews.ro, analistul economic Radu Soviani susține că decizia luată în aceeași zi de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României nu suprinde. Ba din contră: potrivit lui Soviani, BNR ”nu va face nicio miscare in sensul pe care il impun fundamentele economice ci toate miscarile vor fi subsumate sporirii propriilor sanse ale membrilor Consiliului de Administratie de a mai prinde un mandat”.

”Decizia BNR de astazi, de a mentine rata de dobanda la nivelul de 2,5 pe an este nesurprinzatoare avand in vedere ca in anul 2019 – triplu electoral (in primul pentru BNR care va avea un alt Consiliu de Administratie curand, europarlamentare si prezidentiale), BNR nu va face nicio miscare in sensul pe care il impun fundamentele economice ci toate miscarile vor fi subsumate sporirii propriilor sanse ale membrilor Consiliului de Administratie de a mai prinde un mandat, platit cu peste 10.000 de Euro lunar.

Inca de anul trecut BNR si-a ignorat, politic, obiectivul fundamental de stabilitate a preturilor, si nu a majorat rata de dobanda, astfel incat acum inflatia se afla la cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana – aproape 4%, in conditiile unei tinte de inflatie de 2,5%.

BNR a actionat prea tarziu si prea putin, prapadind peste 1,5 miliarde de Euro din rezerva valutara a tarii (peste un miliard in luna ianuarie si circa jumatate de miliard in februarie) pentru a apara un nivel de curs – 4,8 lei pentru un Euro. Banii sunt aruncati pe fereastra intrucat cursul tot acolo a ajuns si va depasi nivelul de 4,8 lei”, a declarat analistul Radu Soviani pentru PSnews.ro

Nu în ultimul rând, analistul economic este de părere că ”până la alegerile prezeidentiale BNR va continua sa fie orbita de dorinta ca mai multi membrii ai Consiliului de Administratie sa fie realesi, in dauna economiei, in principal pentru un mandat pe care il putem prefigura: mandatul lor va fi sa nu le pese de economie ci doar de propriile scaune”.

„Daca BNR nu ar fi fost lipsita de independenta in luarea decziiilor, ar fi majorat de mult rata de dobanda de politica monetara, ar fi actionat contra-ciclic si ar fi netezit excesele fiscale ale guvernului cu consecinta stabilitatii preturilor, pastrarii rezervei valutare si nealimentarea asteptarilor inflationiste.

Pana la alegerile prezeidentiale BNR va continua sa fie orbita de dorinta ca mai multi membrii ai Consiliului de Administratie sa fie realesi, in dauna economiei, in principal pentru un mandat pe care il putem prefigura: mandatul lor va fi sa nu le pese de economie ci doar de propriile scaune”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *