Skip to content
Economie Politică

Soviani îi taie elanul lui Dăncilă: Asumarea politică a trecerii la euro, valore zero, cu politici contrare

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat ieri că guvernul își asumă politic adoptarea euro, începând cu 1 ianuarie 2024.

Astfel, Guvernul a votat ”Planul național de adoptare a monedei euro”, care va fi asumat politic, iar apoi transmis Comisiei Europene.

În contextul tensiunilor care au apărut în economie, o dată cu măsurile fiscale anunțate de guvern, la sfârșitul anului trecut, și a numeroaselor incertitudini legate de evouluția cursului de schimb, a ROBOR și a dobânzilor bancare, se poate spune că anunțul privind asumarea politică a monedei unice europene a fost mai degrabă unul neașteptat.

Pentru a discuta despre seriozitatea anunțului și despre șansele reale de a adera la zona Euro în 2024, PSNews l-a contactat pe analistul economic Radu Soviani.

Din punctul meu de vedere, știrea nu este că Guvernul și-a asumat politic aderarea la zona Euro ci faptul că a renunțat, oficial, la precedentul obiectiv (2020-2022)”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Anunțul făcut de guvern are exact aceeași valoare (zero) ca și precedentele obiective stabilite ”ferm” de guvern și Banca Națională: 1 iacnuarie 2009, 1 ianuarie 2014, 1 ianuarie 2015, 1 ianuarie 2018, 1 ianuarie 2020. Toate au fost ratate.

Nu poți adopta moneda unică având o inflație semnificativ mai mare decât în zona Euro și cu dobânzile mari și în creștere și cu probabil o datorie care va depăși 60% din PIB până în 2024”, a adăugat el.

Faptul că guvernul este neserios în stabilirea acestui obiectiv pentru 2024 și că doar vrea sa împingă în față o temă nedorită mai este reliefat de o întrebare, zic eu, legitimă:

De ce 2024 și nu 2022?

Dacă ar fi serios în obiectivele sale, guvernul ar fi stabilit aderarea chiar în anul 2021. Ar fi anunțat dorința de a intra în ”anticamera” zonei Euro – mecansimul ratelor de schimb ERM2 la 1 iulie 2019 și ar fi trebuit să îndeplinească pentru o perioadă de 2 ani cele 5 criterii de aderare”, apreciază Soviani.

Politicile îndreptate spre îndeplinirea criteriilor de aderare ar fi însă contrare celor actuale, care sunt ÎMPOTRIVA criteriilor de aderare: inflația crește mânată de politica fiscală ineficientă și de politica monetară tardivă, datoria publică crește (și este raportată în stagnare doar pentru că datele de PIB sunt umflate în sus), dobânzile cresc, deficitul bugetar, calculat pe metodologie ESA pentru anul 208 va fi probabil între 4 și 5% din PIB, dar, mai ales, deficitul STRUCTURAL este în creștere și nu este corectat.

Nu poți să pretinzi că vrei să intri în zona Euro în 2024, când tu aplici politici contrare. Dacă vrea să fie luat în serios, Guvernul ar trebui să devanseze acest termen, cel mai târziu la 1 ianuarie 2022”, concluzionează analistul economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *