Skip to content
Economie Politică

Soviani, ipoteză-bombă. Care ar fi adevăratul scop pentru care se cere desființarea ASF

Recent înaintat proiectul de desființare a Autorității de Supraveghere Financiară – ASF, de către trei reprezentanți ai ALDE, a ridicat multe sprâncene în rândul piețelor reglementate de autoritatea în cauză. Mirarea este cu atît mai mare, cu cât inițiativa legislativă prevede revenirea la autorități de reglementare separate pentru piața de capital, a asigurărilor și a fondurilor de pensii, așa cum erau Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor  și  Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, înainte de înglobarea activității lor sub umbrela ASF.

Pentru cu comentariu avizat în legătură cu acest proiect legislativ, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Cred că recenta inițiativă de desființare a Autorității de Supraveghere Financiară, transformată într-un proiect de lege de trei deputați ALDE, are mai degrabă legătură cu ”pierderea’’ arhivei ASF decât cu vreo logică economică”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

La prima vedere niște politicieni din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu doresc să fie mai multe autorități cu salarii grase astfel încât să poate fi adăugate pile noi, într-un număr mai mare, și bine bonificate, peste cele vechi”, a adăugat el.

Date inventate

Inclusiv datele din fundamentarea proiectului de lege sunt inventate, cel puțin la nivelul anului 2014, costurile cu ASF fiind net inferioare costurilor însumate celor foste 3 autorități de supraveghere pentru piețe dedicate – piața de capital, piața asigurărilor și pensiile private.

În fapt ceea ce deranjează acum la ASF, în opinia mea, sunt urmale adânc lăsate de administrarea ASF-ului de către fostul Președinte – Mișu Negrițoiu, în special pe două paliere: arhiva ASF în ceea ce privește Astra, Carpatic Asig și Euroins și cel de-al doilea palier, cele 12 salarii compensatorii acordate ca ”parașute de aur’’ de către Mișu Negrițoiu pentru aproape 100 de angajați care au plecat de bunăvoie din ASF”, mai spune Soviani.

Necesitatea unei investigații a Curții de Conturi

Precizez că, dacă înainte de această inițiativă, costurile de disponibilizare în urma restructurării erau prin contractul de muncă de numai 3 salarii compensatorii, brusc, Mișu Negrițoiu, a majorat nejustificat cuantumul acestora la 12. O investigație atentă a Curții de Conturi ar fi în măsură să îi pună în sarcină recuperarea celor 9 salarii compensatorii introduse în plus, pentru 100 de angajați, de la fostul Președinte ASF.

Mai importantă decât această găinărie este însă arhiva ASF, în special în ceea ce privește asigurările. Nu am cunoștință ca organele de cercetare penală să fi concluzionat modul suspect în care, în toamna anului 2016, când Parlamentul declanșase procedura de revocarea a lui Mișu Negrițoiu, ”s-ar fi pierdut’’ o parte semnificativă din arhiva ASF din sistemul informatic, parte din arhiva relevantă atât pentru supravegherea societăților Astra, Carpatica și Euroins, dar și pentru ”restructurarea’’ ASF”, arată analistul economic.

O arhivă pierdută

Incidentul a fost urmat în mai 2017 și de incendierea suspectă a unui depozit aparținând Global Archive Management, în care deasemenea se aflau documente din arhiva ASF transmise companiei care avea și ”un serviciu profesionist de distrus arhive’’. Firma ne asigura pe propriul site că ”prin serviciul de distrugere, documentele sunt distruse cu ajutorul unui echipament dedicat acestei operațiuni, pentru a nu mai putea fi constituite ulterior. La final primești un certificat care atestă distrugerea în condiții de confidențialitate a documentelor’’ .

Prin urmare, incidentele  ”dispariției’’ (în fapt, doar un pretext, întrucât datele privind Astra, Carpatica și chiar Euroins pot fi reconstituite), în opinia mea au apărut în momente cheie pentru finalul carierei lui Mișu Negrițoiu, respectiv în octombrie 2016 – moment al declanșării procedurii de revocare și în mai 2017, când procedura de revocare s-a finalizat”, apreciază Radu Soviani.

Convorbirea telefonică

Nu pot să nu leg actuala inițiativă de desființare a ASF făcută de 3 deputați ALDE, de o convorbire mai veche apărută din stenograme în spațiul public, care reliefa discuția între un fost vicepreședinte ASF în sectorul asigurărilor și sublinia că Mișu Negrițoiu, la acea vreme fără să aibă vreo legătură cu ASF și încă fiind la ING Bank, îi cerea date fostului vicepreședinte despre situația Euroins, așa cum spunea acesta: ”M-a sunat Tăriceanu, m-a sunat toată lumea că diverse fonduri… De fapt… m-a sunat Mișu Negrițoiu (…) Călin m-a sunat să mă roage să vorbesc cu Mișu Negrițoiu. Că nu știu ce fond grecesc care e acționar e panicat. (…) Mișu Negrițoiu a înțeles și a zis: Da bă, înțeleg. Omul a întrebat că ăla zice: băi, m-au sunat ăia și eu lucrez cu ei și vroiam să știu care e situația. Și am zis: da, domnule, uite asta e situația. Dar de unde până unde? Că ăștia (n.r. Euroins) au sunat și au zis: noi am lucrat toată noaptea și am reglementat toate problemele. Domn: Au reglementat pe aia mă-sii’’.

Concluziv, faptul că DNA a eșuat în a recupera banii sifonați de la Astra și Carpatica, nefăcând verificări sub mandatul Laurei Kovesi în privința modului în care Mișu Negrițoiu a gestionat supravegherea Astra și Carpatica (în fapt, o anumită protecție, care a dispărut acum prin plecarea doamnei Kovesi), mie îmi confirmă că s-a creat o anumită nevroză în rândul celor care se știau protejați. După încercări succesive de distrugere a arhivelor, cu știința că acestea pot fi reconstituite, probabil că aceasta este cea mai nouă versiune pentru pierderea arhivei – după modelul pierderii contractului cu Bechtel: desfințarea, fără alt sens, a ASF”, precizează el.

Misiune îndeplinită?

Brusc apare inițiativa a trei deputați ALDE de desființare a Autorității de Supraveghere Financiară, cea mai nouă instituție mare din România, prin prisma rolului ei. Este important atât că ALDE a venit cu această propunere, cât și faptul în sine că este incoerent explicată desființarea prin reînființare a fostelor autorități de supraveghere dedicate piețe de capital, pieței pensiilor private și pieței asigurărilor.

În 2017, cât la DNA a fost Laura Kovesi, Mișu Negrițoiu, beneficiarul imediat al arestării abuzive și forțării demisiei lui Dan Radu Rușanu, s-a simțit în siguranță pentru că, așa cum a declarat ”și-a îndeplinit misiunea’’.

Dar mai în siguranță s-au simțit beneficiarii reali ai fraudării bugetului de stat prin furturile comise la Astra Asigurări și Carpatica Asig. Am exprimat în mai multe rânduri opinia că misiunea lui Mișu Negrițoiu a fost de a se asigura că nu se va merge după beneficiarii reali ai furturilor de la Astra. DNA a întârziat nepermis de mult în a merge pe firul banilor extrași din ASTRA, iar prin nerecuperarea sumelor asigurații au fost de două ori prejudiciați: fondul de garantare al asiguraților a plătit în cele din urmă banii care nu au mai fost de găsit la Astra”, spune, în concluzie, Radu Soviani.

1 comentariu la “Soviani, ipoteză-bombă. Care ar fi adevăratul scop pentru care se cere desființarea ASF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *