Skip to content
" "
Economie Societate

Soviani, necruțător: Guvernul și BNR se fac că se ceartă. Ambele sunt responsabile pentru deprecierea leului

În timp ce 2019 vine cu perspective deloc îmbucurătoare pentru populație și puterea de cumpărare a românilor de rând, factorii de decizie, în speță Guvernul și Banca Națională, pasează cartoful fierbinte de la unii la alții, acuzându-se reciproc că poarta vina deprecierii monedei naționale.

Pe de o parte, reprezentanții partidului de guvernământ aruncă, prin postări în mediul virtual, pisica moartă în curtea BNR, declarând că nu este responsabilitatea Guvernului să susțină nivelul leului și că BNR este singura responsabilă de politica de curs.

De cealaltă parte, reprezentanții BNR arată cu degetul spre Executiv, arătând că devalorizarea leului este cauzată de jocul găsirii echilibrelor pe piața monetară și valutară, una dintre cauze fiind incertitudinile cauzate de politicie fiscale noi, aplicate de la data de 1 ianuarie.

Pentru a cântări de parte cui se află adevărul, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Momentan, BNR și Guvernul se fac că se ceartă. Cele două instituții au avut o lungă perioadă de complicitate, în care politicile monetare inadecvate ale BNR au tolerat și chiar au favorizat dezechilibrele induse în principal de politicile fiscale ale Guvernului”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, Radu Soviani.

Acum, când e pe cale să fie relevate dezechilibrele bugetare, și faptul că BNR, care a ridicat dobânda prea puțin și prea târziu, a creat premizele deprecierii leului, reprezentanții celor două instituții se fac că se ceartă.

BNR ”a învățat” prost Guvernul, ca, indiferent de câte prostii face, să fie acolo, să ardă rezervă valutară.

Să nu uităm că anul trecut BNR a cheltuit, la un moment dat, aproape 5 miliarde euro, pentru a apăra nivelul de 4,65 lei pentru un euro, când se ducea mai degrabă spre 4,67 de lei pentru un euro. Iată că tot acolo s-a ajuns.

Din punctul meu de vedere, ambele instituții sunt, în complicitate, responsabile pentru deteriorarea fundamentelor economice”, a adăugat el.

Deprecierea leului

Deprecierea de acum nu este semnificativă, dar tendința și mai ales faptul că a depășit o anumită bornă, mai degrabă statistică, arată că, într-o mare mare măsură, leul nu mai este protejat nici măcar de Banca Națională.

Dacă ne uităm la prețul euro/leu din urmă cu fix un an, eram aproape la același nivel ca azi, de 4,67 lei pentru un euro”, apreciază Radu Soviani.

Având în față perspectiva unui deficit bugetar și mai mare, și chiar a unei deprecieri de rating, pe măsura ce se va dovedi că bugetul nu merge așa cum trebuie, nu este o chestiune de mult timp până când să vorbim de 4,8 lei pentru un euro, chiar cu posibilitatea de a încheia anul mai aproape de 5 lei pentru un euro.

Deci deprecierea din ultimul an a leului față de moneda europeană nu este semnificativă, ba chiar se poate spune că mai este loc pentru leu să scadă, în perioada urmăroare”, adaugă analistul economic.

”Ceea ce îngrijorează în schimb este deprecierea leului față de dolarul american, pentru că în ultimul an, în care a fost stabil față de euro, leul s-a depreciat cu 5%, față de moneda SUA.

Or, un dolar mai puternic înseamnă energie mai scumpă, carburanți mai scumpi, înseamnă ca tot ceea ce face România să se miște să fie mai scump, acum, față de cum era în urmă cu an.

Din păcate, condițiile sunt ca și în următoarea perioadă dolarul să se scumpească și să atragă după sine și celelalte creșteri de prețuri”, mai spune Soviani.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *