Skip to content
Economie Politică

Soviani nu lasă loc de întors: PSD-ului îi vine mânușă neadoptarea bugetului

Așa cum anunțase anterior, președintele Klaus Iohannis a retrimis vineri bugetul de stat înapoi în Parlament, pentru reexaminare, motivând prin faptul că alocarea resurselor bugetare este fundamentată pe prognoze nerealiste.

În plus, consilierul pe politici economice şi sociale al preşedintelui, Cosmin Marinescu, a declarat că bugetul pe anul 2019 nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor, deoarece Guvernul a subestimat cheltuielile cu 1,4 miliarde lei.

Pentru a discuta despre implicațiile acestei noi amânări a adoptării bugetului de stat pentru 2019, deși ne apropiem, cu pași repezi, de jumătate lunii martie, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

În acest moment nu mai există nicio urmă de îndoială că bugetul pentru anul 2019 este speculat politic, într-un mod oarecum ticălos. Atât președintele României speculează ticălos neadoptarea bugetului (responsabilitatea adoptării fiind a lui) cât mai ales coaliția de guvernământ”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

În mod clar, partidului de guvernământ îi vine mânușă neadoptarea bugetului pe care ei înșiși l-au întârziat, din punctul meu de vedere fără nicio motivație reală, până în februarie 2019 și după. Concret, peste 2 luni ar fi trebuit deja să vorbim despre prima rectificare, cea care permitea ajustarea unor nerealizări din bugetul pe anul 2019, dacă ar fi fost adoptat,conform legii, până la 15 noiembrie.

Specularea ticăloasă că din cauza lui Iohannis nu se fac proiecte de investiții, pentru că nu adoptă bugetul, este în mare parte neadevărată. Putem vorbi cel mult despre neinițierea unor proiecte NOI de investiții care ar fi trecute în buget, dar în niciun caz despre necontinuarea investițiilor vechi”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Președintele speculează tot ticălos acest buget. Nu mă refer la faptul că sunt întemeiate argumentele lui Iohannis, cum că bugetul este construit pe cifre false, o declarație de la un asemenea nivel neputând fi nesusținută de către rapoartele SRI către Iohannis, ca beneficiar legal de informații.

Dar dacă Iohannis are aceste rapoarte, de ce nu sesizează Parchetul? De ce nu solicită verificări în privința chiar a calculării produsului intern brut (date provizorii) pentru 2018 – date care diferă semnificativ de prognoza realizată în noiembrie 2018, la ultima rectificare bugetară?

În alte țări – spre exemplu Grecia, cei care au falsificat datele de PIB au răspuns penal. Desigur, Președintele și SRI se află într-o oarecare imposibilitate de a sesiza Parchetul, pentru că un Parchet neobedient ar verifica inclusiv bugetele și PIB-urile ”aprobate” în mandatul lui Cioloș. Și ar constata că derapajul de la obligația europeană de a menține deficitul structural în apropierea cifrei de 1% din PIB a fost făcut sub mandatul lui Cioloș, când deficitul structural s-a triplat”, apreciază Soviani.

Iar aceasta este o chestiune de siguranță națională – eventualele amenzi calculate ca procente din PIB, înghețare sau anulare de fonduri europene – sunt măsuri ce urmează în urma încălcării noii guvernanțe fiscale a Uniunii Europene. Am zâmbit citind cel mai recent argument al lui Iohannis, pe care nu a avut curaj să îl spună singur, evitând să își asume acest lucru inclusiv prin purtătorul său de cuvânt, ci l-a transmis prin consilierul său economic (un economist de mare valoare): ”bugetul pe 2019 nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor’”.

De ce nu a spus Iohannis asta personal? Pentru că o astfel de afirmație nu se poate face la timpul viitor, măcar pentru motivul că nimeni nu știe câți pensionari vor fi în plată la finalul anului (câți mor și câți intră în sistem) și pentru un motiv și mai puternic: începând cu anul 2009, permanent, nu bugetul a asigurat plata integrală a pensiilor , ci bugetul plus deficitul.

Respectiv componenta de plăți din bugetul asigurărilor sociale de stat destinate pensiilor nu a ajuns niciodată, fiind necesar a fi suplimentată, atât prin transferuri de la bugetul de stat, iar dacă bugetul general consolidat nu avea suficienți bani (și nu a avut NICIODATĂ, fiind permanent pe deficit), plata pensiilor în sine se face din împrumuturi noi”, mai spune analistul economic.

Concluziv, când două conduite ticăloase se bat cap în cap, nu pot să afirm decât atât: Unei părți care nu îi pasă de economie dintre cele două vrea să dea vina pe cealaltă parte pentru mersul prost al economiei, pentru că nici acesteia nu îi pasă de economie. Și viceversa”, a conchis Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *