Skip to content
Politică

Soviani, perspective zdrobitoare: Este dubioasă joaca BNR cu termenul privind restricționarea creditelor EXCLUSIV

" "

Banca centrală a amânat pentru încă o săptămână decizia în privinţa limitării gradului de îndatorare a populaţiei pentru accesarea unui credit, iar dacă Regulamentul 17 va fi aprobat în forma actuală, gradul de îndatorare va fi limitat la 45% din venituri în cazul primului credit, indiferent dacă acesta este ipotecar sau de consum şi 40% grad de îndatorare în cazul celui de-al doilea.

Pe de altă parte, de la aceste norme sunt excluse creditele de refinanţare şi 15% din volumul creditelor de retail al fiecărei bănci.

" "

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura, marți, cu analistul economic Radu Soviani, care a ținut să sublinieze că prin această atitudine, ”BNR contribuie la supraîncălzirea pieței creditului”.

,,Este dubioasă joaca aceasta a BNR cu termenul privind restricționarea creditelor. Pentru că în fapt, vorbim despre viitoarea capacitate inferioară în viitor a celor care doresc să acceseze împrumuturi. Cu alte cuvinte, Banca Națională instigă persoane care nu vor avea mai avea aceiași capacitate de rambursare a creditului pe viitor, după adoptarea regulamentului, si ia credite acum. Prin această atitudine, BNR contribuie la supraîncălzirea pieței creditului, în condițiile în care, în numai un an, din august 2017 până în august 2018, soldul creditelor în lei acordate persoanele fizice s-a majorat enorm, cu 20% până la 91 de miliarde de lei față de 76 de miliarde de lei în august 2017. Cu 15 miliarde de lei este mai îndatorată populația acum, în lei, față de august 2017”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro

Totodată, Radu Soviani a amintit că înainte de anul 2004, BNR a ieșit deasemenea public că va restricționa creditele, astfel că între momentul anunțului și restricționarea efectivă, ”a explodat creditul cu buletinul, sub ochii BNR, credite care ulterior s-au dovedit extrem de nocive, pentru care și acum persoanele fizice sunt alergate de diverși recuperatori dubioși de credite”.

Nu înțeleg acest ,,gaz peste foc” pus de către BNR sub amenințarea restricționării creditului decât în următoare cheie: BNR vrea să facă în continuare servicii băncilor comerciale care, pe ultima sută de metri prelungită administrativ și dubios de către BNR, au posibilitatea să vândă credite unor persoane care în perioada următoare nu vor mai avea aceiași capacitate de îndatorare. Se favorizează astfel supra-încălzire creditului cu efecte certe a limitării veniturilor disponibile pe viitor ale populației care se îndatorează acum’.

Deși este o strategie păguboasă, nu este prima oară când se întâmplă, prin mijlocirea directă a BNR. Înainte de anul 2004, BNR a ieșit deasemenea public că va restricționa creditele. Între momentul anunțului și restricționarea efectivă, a explodat creditul cu buletinul, sub ochii BNR, credite care ulterior s-au dovedit extrem de nocive, pentru care și acum persoanele fizice sunt alergate de diverși recuperatori dubioși de credite”, a subliniat economistul.

Nu în ultimul rând, Soviani a ținut să exprime bănuiala existenței unei „complicități ticăloase din partea unor politruci care se visează succesori, ca guvernatori, în BNR”.

La fel a făcut BNR și în anticamera crizei, în anii 2007-2008. În loc să aplice măsuri prudențiale realmente eficiente pentru limitarea efectivă a creditului în valută, fie ea Euro sau franci elvețieni, BNR a a acționat anapoda, mărind gradul de îndatorare a populației, neimpunând teste de stres care să verifice calitatea portofoliilor și capacității de rambursare în cazul manifestării ,,stresului” de depreciere abruptă a leului, ceea ce s-a și întâmplat, cu consecințe extrem de grave pentru capacitatea de rambursare a persoanelor fizice, pentru încurajarea unor credite acordate care s-au dovedit de nerambursat, pentru creșterea la peste 20% a creditelor neperformante în sistemul bancar din România, având drept consecință directă fraudarea bugetului de sat prin sume neîncasate ca impozit pe profit al băncilor.

Memoria scurtă a BNR nu este de vină pentru această nouă eroare de supraveghere și reglementare. Pur și simplu bănuiesc o complicitate ticăloasă din partea unor politruci care se visează succesori, ca guvernatori, în BNR”, conchide analistul economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *