Skip to content
Politică

Soviani, perspective zdrobitoare pentru inflație: BNR și Guvernul fac joc de picioare EXCLUSIV

spatiulconstruit.ro

Analistul economic Radu Soviani – fost purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a conturat perspective zdrobitoare pentru inflație până la sfârșitul acestui an.

VEDEȚI ȘI: Buzunarele românilor, tot mai ciuruite: inflaţia a ajuns la maximul ultimilor 5 ani

Așa cum puteți citi în linkul de mai sus, inflația anunțată luni de către Institutul Național de Statistică (INS) pentru luna aprilie se cifrează la 5,2%, cel mai mare nivel al ultimilor cinci ani.

În acest context, Radu Soviani a declarat pentru PSnews.ro că, dacă lucrurile vor continua în ritmul de până acum, inflația ar putea atinge o rată de 6% până la finele lui 2018.

„În momentul de față, inflația nu este îngrijorătoare; este foarte îngrijorătoare! Avem acest maxim al ultimilor 5 ani, de 5,2%, în condițiile în care BNR încearcă s-o contracareze cu o rată de dobândă sub jumătate (de 2,5 la sută). Din punctul meu de vedere, nu este exclus să vedem atins nivelul de 6% pentru rata inflației până la finalul anului”, a afirmat Soviani.

În continuare, Radu Soviani a evidențiat principalele domenii care au contribuit la sporul de inflație, economistul avertizând că majorarea prețurilor energiei va contribui decisiv la menținerea inflației la o cotă ridicată.

„Uitându-ne în structura inflației, vedem lucruri îngrijorătoare: vedem că în ultimele 4 luni (ianuarie-aprilie 2018), nu a existat vreun produs, serviciu, bun alimentar care să se fi ieftinit – din coșul de consum pe care-l are în vedere Institutul Național de Statistică când calculează inflația. Deci vorbim despre o majorare generalizată a prețurilor.

Vedem în ultima lună majorări semnificative pentru combustibili, pentru gaze. Dar iarăși: ne uităm pe structură. Combustibilii s-au scumpit în ultimele patru luni cu 4%. Jumătate din scumpirea asta este numai în ultima lună! Tutunul s-a scumpit cu 2,4% în ultima lună. Gazele naturale – cu 10,2% în ultimele 4 luni. Aproape jumătate este numai în luna aprilie! Pe mărfurile nealimentare, avem o inflație de 2,4% – aici totul s-a scumpit de la începutul anului până în prezent! Alimentele s-au scumpit cu 2% de la începutul anului. Sigur că au făcut niște «surprize» untul, ouăle sau zahărul, dar aceste capitole sunt nesemnificative din punct de vedere statistic în calculul inflației. S-au scumpit și serviciile: cu 1% de la începutul anului.

Pe scurt: s-a scumpit tot și nu sunt semne de revenire! Scumpirea energiei pe care o vedem se va transmite în lunile următoare și va ține inflația în continuare sus.

Cu siguranță, Banca Națională a fost luată prin surprindere de acest nou vârf al inflației (se aștepta să fie undeva mai jos) – de aceea a luat și decizia la cea mai recentă ședință de politică monetară de a stopa pauza pe care o pusese în majorarea ratei de dobândă (deci de a face o nouă majorare).

Concluzia pe scurt: o parte din creșterea puterii de cumpărare câștigată prin majorarea salariilor în sectorul bugetar pe datorie este anulată într-o proporție din ce în ce mai mare de inflație”, a detaliat fostul oficial al ASF.

În încheiere, având în vedere recentele disensiuni dintre BNR și Guvern, l-am întrebat pe Radu Soviani care dintre aceste două instituții – din punctul lui de vedere – poartă cea mai mare parte a vinei pentru spirala inflaționistă. În replică, analistul economic a susținut că Banca Națională a României și Executivul sunt complice la acest fenomen.

„BNR și Guvernul fac joc de picioare când mimează un conflict între cele două instituții, pentru că, în realitate, sunt instituții-complice: atât Guvernul (și guvernele anterioare), cât și conducerea – care, din punctul meu de vedere, nu este independentă – a Băncii Naționale a României. Dacă era o conducere independentă a Băncii Naționale a României, atunci lua decizii de majorare a ratei de dobândă mai devreme (luptând cu anticipațiile inflaționiste), și nu prea târziu, cum face acum, la spartul târgului și oarecum haotic. Deci ei mimează o preocupare.

De fapt, vorbim despre o complicitate, întrucât inflația confiscă o parte din puterea de cumpărare a populației și a companiilor. Or, cine este avantajat de această confiscare? Chiar Guvernul, care a antamat cheltuieli din venituri pe care nu le are – și atunci le ia înapoi prin inflație. Iar Banca Națională știe lucrul ăsta și de-asta a tolerat ca inflația să se majoreze până la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană”, a conchis Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *