Skip to content
Politică

Soviani, previziuni negre pentru români: Vor scădea salariile, vor fi făcute concedieri sau vor fi mărite taxele! EXCLUSIV

Deficitul comercial a urcat la nouă mld. de euro în primele opt luni ale anului. Este cel mai mare nivel de după criza din 2008. Exporturile României au urcat cu 9,7%, iar importurile cu 10,4%.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Deficitul comercial din primele 8 luni, la cel mai mare nivel după criza economică din 2008

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura miercuri cu economistul Radu Soviani pentru a analiza ce înseamnă pentru economia românească faptul că deficitul comercial în primele 8 luni este la cel mai mare nivel după criza economică din 2008. Astfel, analistul economic reliefează că „avem ingredientele care conduc la o rețetă simplă de majorare de taxe și impozite pe viitor sau reduceri drastice de cheltuieli, iar cheltuielile cele mai la îndemână ce pot fi reduse sunt cele cu investițiile care au fost amputate la nivele minime și probabil că în curând ne așteptăm la restructurarea aparatului bugetar nu doar declarativ ci una la nivel faptic”.

„Pentru economia românească este un al treilea dezechilibru care se accentuează, respectiv cel comercial. Asta înseamnă că deficitul comercial se adâncește, iar deficitul pe cont curent se adâncește de asemenea. În termeni simpli, ce înseamnă acest deficit de cont curent format în principal din deficitul comercial? Este ca și când un moșier ar cheltui din ce în ce mai mult din banii pe care nu îi are ipotecând ferma pe care o deține, practic înstrăinând bucată cu bucată ferma pe care o are și amputându-și posibilitatea de a avea venituri din activele existente. Acest dezechilibru stă la baza unui necesar de finanțare al statului român. Necesarul de finanțare mai mare al statului român se traduce printr-o scumpire a dobânzilor plătite de statul român, respectiv a cheltuielilor cu dobânzile.

Vedem că la emisiunea de ieri de obligațiuni făcută de Ministerul de Finanțe care a atras 600 de milioane de lei a obținut o dobândă pe care să o plătească băncilor în cuantum de 4,75%, semnificativ mai mare, cu 0,4 puncte procentuale față de dobânda plătită în urmă cu o lună. Asta înseamnă că acest dezechilibru comercial care stă la baza dezehilibrului de cont curent se adâncește, se scumpește finanțarea care se adaugă peste principala problemă macroeconomică în acest moment, aceea că deficitul bugetar este mare și în creștere. Peste acestea mai vine și rata inflației care este peste nivelul de 5%, iar BNR mai devreme sau mai târziu va continua să crească ratele de dobândă pentru a duce inflația mai jos ceea ce conduce la o scumpire și mai mare a împrumuturilor statului și la deficit bugetar și mai mare. Pe scurt, avem ingredientele care conduc la o rețetă simplă de majorare de taxe și impozite pe viitor sau reduceri drastice de cheltuieli, iar cheltuielile cele mai la îndemână ce pot fi reduse sunt cele cu investițiile care au fost amputate la nivele minime și probabil că în curând ne așteptăm la restructurarea aparatului bugetar nu doar declarativ ci una la nivel faptic”, a transmis economistul.

Chestionat cum vor resimți românii efectele nivelului actual al deficitului comercial, Radu Soviani atrage atenția că fie vor fi reduse salariile, fie vor fi concedieri în rândul bugetarilor sau vor fi crescute taxele și impozitele.

„Pe viitor împrumuturile vor fi mai scumpe, Pe viitor există presiuni mai mari pentru deprecierea leului față de euro, față de dolar și față de alte valute. De asemenea, cu siguranță se crează premisele unei restructurări pe viitor deoarece aceste cheltuieli suplimentare cu dobânzile trebuie acoperite din banii curenți. Când banii curenți nu ajung, fie se vor tăia cheltuielile salariale și vom vedea spre ce vor opta, dacă vor da afară personal bugetar sau dacă vor apleca reduceri de salarii cum s-au mai aplicat după anul 2009, în 2010, fie taxe și impozite majorate. Toate contribuie împreună cu dobânzile mari și inflația mare la încetinirea ritmului de creștere economică a României și practic la diminuarea veniturilor bugetare față de așteptări”, a conchis Radu Soviani în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *