Skip to content
Politică

Soviani, prognoze spinoase pentru cursul valutar și inflație: BNR, complice cu Guvernul! EXCLUSIV

StartEvo.com

Analistul economic Radu Soviani a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat prognoze spinoase pentru cursul valutar și pentru inflația din România.

CITIȚI ȘI: Leul intră iar la apă: cea mai slabă cotație față de euro

Discuția a pornit de la faptul că tot joi BNR anunțase un nou record istoric al cursului EUR-RON, la nivelul de 4,6695 lei/euro.

În aceste condiții, Radu Soviani i-a învinuit deopotrivă pe cei din Guvern și pe reprezentanții Băncii Naționale a României de agravarea dezechilibrelor macroeconomice.

„Este o consecință a deteriorării dezechilibrelor macroeconomice, fapt evident acum pentru toată lumea: deficit bugetar mare și în creștere, dobânzi mai mari decât finanțarea datoriei publice, ritm mai mic de creștere al veniturilor bugetare în raport cu ritmul de creștere al cheltuielilor bugetare”, a arătat Soviani.

Mai mult: fostul purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a estimat chiar un curs de până la 5 lei/euro până la finele lui 2018.

„Din punctul meu de vedere, nu este ceva de neanticipat. Anticipațiile mele sunt de 4,8-5 lei pentru un euro până la sfârșitul anului, întrucât vedem de ceva timp că inflația se înrăutățește. Zilele trecute, am avut comunicate cu inflația anuală de 5,2% – cea mai mare din Uniunea Europeană! Recent, au fost analize care văd inflația spre 6% la finalul anului – adică o amplificare a presiunilor inflaționiste.

Or, în aceste condiții, Banca Națională stă. Banca Națională a acționat prea târziu și prea puțin în momentul în care a ridicat ratele de dobândă, fiind în complicitate cu politica fiscală iresponsabilă. Mai mult: Banca Națională este ezitantă. După ce a ridicat ratele de dobândă de la 1,75% la 2,25% prea târziu, ea a făcut pauză în a majora ratele de dobândă. Asta înseamnă un semnal că BNR nu este dispusă să lupte cu inflația. Pe cale de consecință, prețurile se vor majora, iar leul se va deprecia dacă nu este impulsionat de o dobândă mai mare pentru leu. Or, în condițiile astea, toate anticipațiile de depreciere transmise din partea Băncii Naționale pe de o parte și pe de altă parte faptul că nu a luptat cu inflația prin dobânzi mai mari nu fac decât să pună presiune pe deprecierea leului”, a detaliat economistul.

În aceste condiții, Radu Soviani a apreciat că există motive de îngrijorare pentru români, întrucât se vor scumpi principalele bunuri și servicii.

„Da, acest lucru este de natură să ne îngrijoreze, în condițiile în care peste 70% din ceea ce mâncăm sau ceea ce consumăm ca servicii sunt denominate în euro sau dolar. Toate acestea se vor transforma într-o inflație mai mare. Iar lipsa unor măsuri în a corecta această tendință de creșteer a inflației este – din punctul meu de vedere – un pas anticipabil, într-o analiză obiectivă, pentru un curs de 4,85 de lei/euro. Un astfel de curs ar fi grav, pentru că el înseamnă servicii telefonice și de cablu mai scumpe, carburanți mai scumpi, energie și gaze mai scumpe… Tot ce depinde de dolar sau de euro se va scumpi, fapt ce va duce la o diminuare drastică a puterii de cumpărare în urma acestei erodări inflaționiste”, a subliniat Soviani.

Întrebat cât este partea de vină a Guvernului în acest tablou, Radu Soviani i-a acuzat pe cei din Executiv că au redus taxarea, au tăiat cheltuielile de investiții și le-au majorat irațional salariile bugetarilor.

Nu putem vorbi despre o responsabilitate individuală, ci de o complicitate Guvern-Banca Națională. Guvernul a acționat iresponsabil începând cu anul 2015, când a redus taxarea și a deteriorat rezultatele bugetare, mascând oarecum această deteriorare prin tăierea cheltuielilor de investiții: nu stradă, nu școală, nu spital.

Banca Națională a ținut isonul Guvernului și politicii fiscale iresponsabile a acestuia. Dacă Banca Națională nu ținea isonul (Guvernul fiind principalul vinovat), atunci nu ajungeam la cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, în condițiile în care avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Este de necrezut acest lucru!

O altă vină a Guvernului este majorarea salariilor în sectorul public pentru toată lumea și negândit. Asta înseamnă mai mulți bani pe card, care se duc pe aceleași categorii de bunuri și servicii și determină o scumpire a bunurilor și serviciilor.

Nu numai atât: faptul că salariile au fost din ce în ce mai mari în sectorul bugetar și necorelate cu indicatori de performanță – în timp ce sectorul bugetar s-a umflat, nu s-a dezumflat – a mai condus la un efect: majorarea prețului forței de muncă în sectorul privat. Asta înseamnă salarii mai mari și în sectorul privat, care se traduc în prețuri: ele sunt mai mari și pentru că prețurile cu forța de muncă sunt mai mari, fapt indus de o politică guvernamentală iresponsabilă, care în loc să majoreze salariile simultan cu restructurarea sectorului bugetar, a ales și să umfle sectorul, și să majoreze salariile, accentuând acest dezechilibru.

Deci vina primordială este a Guvernului, cu politica fiscală și politica salarială. Dacă Banca Națională nu-i cânta în strună păgubos Guvernului, nu ajungeam să avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și dezechilibre mari și în creștere, care pot antrena dezechilibre și mai mari în perioada imediat următoare. Inflația mare, deprecierea leului pot atrage reducerea ratingului de țară pentru România și implicit împrumuturi mai scumpe pentru viitor.

Suntem într-un lanț vicios al politicilor guvernamentale iresponsabile, acompaniate în mod ticălos de politici complice ale Băncii Naționale a României, a încheiat Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *