Skip to content
Economie Politică

Soviani pune punctul pe i: Teodorovici este înfricoșat de faptul că dobânzile nu scad prin ordonanțe de urgență

Romania Libera

La finele săptămânii trecute, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, declara că a auzit ”din piaţă” despre faptul că  Banca Naţională a României ar face presiuni asupra băncilor pentru a nu scădea ROBOR.

Afirmațiile ministruui de Finanțe sunt cu atât mai greu de înțeles, cu cât se știe că pe tot parcursul celei de-a doua jumătăți a anului trecut Banca Centrală a injectat masiv lichiditate în piață, tocmai pentru a încerca o limitare a tendinței de creștere a indicelui ROBOR.

Pentru a desluși declarația stranie a lui Eugen Teodorovici, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Ministrul Teodorovici pare să insiste să nu înțeleagă ce reprezintă dobânda și cum se formează ea pe piață.

Probabil că Teodorovici, mai degrabă decât a  exploata o informație privind așa-zisele presiuni ale BNR pe bănci, de a nu scădea dobânda ROBOR, este înfricoșat de faptul că dobânzile nu scad prin ordonanțe de urgență”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Într-un mod pervers, Teodorovici face apel la trecuta complicitate cu BNR a ministerului de Finanțe, când cei care gestionau datoria publică cheltuiau aiurea de la bănci, prin titluri de stat.

Apoi băncile parcau aceste titluri la BNR și obțineau noi sume de bani, din care împrumutau din nou, cauționând astfel politica fiscală iresponsabilă a guvernului.

BNR nu mai poate face acest lucru, adică finanțarea indirectă a deficitului, în dauna mediului concurențial, atât timp cât băncile nu măresc plafoanele la care Statul să se îndatoreze”, a adăugat el.

Indicele ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele instituțiile bancare din România, în moneda națională. Acest indicator este stabilit de către BNR pe baza informațiilor furnizate de primele 10 bănci cele mai active pe piață.

Cu alte cuvinte, Teodorovici are o problemă în primul rând cu datoria nouă, pe care nu o mai poate finanța rezonabil din piața internă, dar și cu rostogolirea celei vechi.

Această frică și problemă a lui Teodorovici este însă rezultatul propriilor acțiuni fiscale iresponsabile”, a concluzionat Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *