Skip to content
Economie Politică

Soviani se arată sceptic privind schimbările la vârful BNR: Poate fi o fumigenă

Mandatul lui Mugur Isărescu în fruntea Băncii Naționale a României expiră în iunie 2019, fapt ce a stârnit numeroase controverse în spațiul public, atât în ceea ce privește posibilitatea ca actualul guvernator să obțină un nou mandat, cât și în privința numelor celor ce ar putea să îl înlocuiască.

Dacă până acum pe lista celor ce ar putea să preia mandatul de la Isărescu au fost vehiculate nume precum Lucian Isar, Darius Vâlcov, Florin Georgescu sau Liviu Voinea, surse din interiorul sistemului bancar vorbesc despre faptul că cel mai probabil BNR va fi condusă, după plecarea lui Mugur Isărescu în acest an, de Aura Socol, soția strategului economic al PSD, Cristian Socol.

Aura Socol este profesor la Academia de Studii Economice, membru în Comisia care a elaborat planul naţional de aderare a României la moneda unică europeană şi membră în Consiliul de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru a discuta despre această ipoteză și a afla ce șanse sunt ca ea să devină realitate, PSNews l-a contactat pe analistul economic Radu Soviani.

Pentru prima dată se pune problema în mod real a înlocuirii guvernatorului Mugur Isărescu, ceea ce în sine nu reprezintă o confirmare a faptului că domnul Isărescu se află pe pantă puternic descendentă, atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual, deși este obosit și plictisit după 30 de ani în același scaun.

Totuși, oboseala domnului Isărescu nu ar fi un motiv pentru ca acesta să nu își dorească să mai facă jocurile de politică monetară în următorii 5 ani”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

Prin urmare, înlocuirea domnului Isărescu vine ca un fapt normal, după ce în 2017 a fost dezvaluită informația că înainte de 1989 turna la securitate sub numele de Manole, fără să existe încă dovezi că a făcut poliție politică. Prin urmare, schimbarea domnului Isărescu reprezintă știrea și anume continuarea lustrației din administrație, la nivel înalt, proces care a fost demarat în România în mai 2017 prin lustrarea fostului Președinte ASF, Mișu Negrițoiu și scoaterea din guvern a miniștrilor ”avizați” de SRI, odată cu mandatul Vioricăi Dăncilă”, a adăugat el.

Lustrarea de facto a domnului Isărescu este în sine o veste bună, care anticipează și accelerarea lustrației din magistratură, exponentul acestui proces de durată fiind lustrarea prin revocare/expirarea mandatului  lui Augustin Lazăr – încă procuror general al României, dar care a fost începând cu 1998 nu numai colaborator al SRI, dar chiar șef al grupului operativ central Secret SRI-SIE-SIPA-ministerul Justiției.

Probabil că avansarea pe surse a numelui Aura Socol poate fi o fumigenă, pentru a arăta partenerilor americani că România se rupe de fosta securitate și colaboratorii ei, vârsta doamnei Socol și un anumit traseu profesional făcând-o susceptibilă de a nu fi lustrabilă. Vom vedea”, mai spune Soviani.

Ruperea de vechile tendințe

Dacă va ajunge guvernator BNR, rămâne de văzut dacă doamna Socol se va desprinde de tendințele pe care au încercat să i le imprime alți foști colaboratori/ofițeri ai securității, gen Daniel Dăianu – încă membru în Consiliul de Administrație al BNR, care au reușit să facă o strategie păguboasă pentru România, de întârziere a aderării României la zona Euro. Dacă doamna Socol se va desprinde de astfel de influențe, ar putea fi un guvernator mai bun decat domnul Isărescu sau cel puțin un guvernator mai onest.

O altă veste bună este că Vâlcov și cei în beneficiul cărora lucrează Vâlcov își pierd influența în încercarea de a îi oferi protecție prin numirea ca guvernator a lui Liviu Voinea. Pe scurt, bubele din cap mai vechi ale domnului Voinea – și enumăr doar una – afacerile făcute de societatea GEA unde atât Voinea cât și Dăianu erau acționari – cu primăria condusă de Vâlcov”, apreciază analistul economic.

Bube vechi și bube bube noi

Peste bubele vechi s-au adunat bube noi – gen semnăturile puse de Voinea în calitate de ministru al bugetului/secretar de stat în finanțe – pe retragerea statului din procesul cu Rompetrol Rafinare sau semnătura în cazul Belina. Aceste bube noi au fost considerate decisive pentru ca Victor Ponta – cel sub mandatul căruia s-au dat ordonanțele Rompetrol și Belina –  să accepte rugămintea lui Voinea de îi oferi poziția de viceguvernator BNR, în opinia mea, un fel de răsplată pentru ca i-a și plăcut să își facă bube în cap.

O analiză mai largă va putea fi făcută atunci când vom avea lista cu toți noii membri ai Consiliului de Administrație propuși, listă în care să vedem că erori gen Liviu Voinea sau Daniel Dăianu, inclusiv erori cronice gen Mugur Isărescu, vor fi corectate.

Urez succes oricărui candidat care nu este legat direct sau indirect de fosta securitate si care va avea ca primă misiune să facă un audit al activității băncii centrale din ultimii 30 de ani și să sesizeze parchetul în privința modului în care inclusiv bănci din România, sub mandatul de supraveghetor al domnului Isărescu, au încălcat embargoul impus de partenerii noștri americani – spre exemplu, cel cu Iran-ul sau au spălat sume de bani provenite din infracțiuni, la scutul BNR”, conchide Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *