Skip to content
Economie Politică

Soviani, tranșant: Conducerea BNR, complice cu politica iresponsabilă a guvernelor. Pasează responsabilitatea, dar vrea să aibă putere de influență

BNR cere în Planul de aderare la zona euro preluarea în exclusivitate a atribuțiilor de supraveghere macroprudențială a sistemului financiar-bancar.

În prezent, aceste atribuții sunt exercitate de Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială – CNSM (sau Comitetul ”înțelepților”), organism înființat în 2017.

În plus, Banca Centrală dorește să capete noi competențe pentru ”evitarea inacțiunii”, în condițiile în care legea nu prevede astăzi vreo sancțiune pentru instituțiile care nu pun în aplicare recomandările și avertizările CNSM, anunță Profit.ro.

Trebuie menționat că asupra CNSM au planat numeroase controverse, în principal ca urmare a prevederii că membrii Comitetul să aibă imunitate în fața legii, inclusiv penale, pentru deciziile pe care le adoptă.

În plus, în forma inițială, Comitetul era dominat de membrii de la BNR, care aveau imunitate în deciziile luate, care, deși erau emise sub formă de recomandare, erau obligatorii pentru instituțiile vizate, inclusiv Guvernul, lucru ce a stârnit alte controverse în spațiul politic.

În prezent, au fost modificate mai multe articole, fiind înlăturat cel referitor la imunitate, recomandările și avertizările au pierdut din putere, iar numărul membrilor BNR a fost redus la trei, la egalitate cu cei de la Ministerul de Finanțe și Autoritatea de Supraveghere Financiară – guvernatorul băncii centrale a păstrat, totuși, poziția de conducere.

În legătură cu solicitările BNR din Planul de aderare la zona euro, prin care Banca Națională solicită puteri exclusive și sporite, în activitatea de supraveghere macroprudențială, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani, pentru a stabili în ce măsură se justifică pretențiile Băncii Centrale.

Din punctul meu de vedere, oamenii din BNR încep să fie deranjați de faptul că alte persoane din Comitetul Național de Supraveghere Macroprundențială (CNSM) încep să pună întrebări privind eficiența BNR în privința obligației impuse prin tratatatul de aderare a României la Uniunea Europeană – adoptarea Euro”, ne-a declarat, în exclusivitate, Radu Soviani.

Permanent, BNR s-a dovedit faptic drept un adversar al adoptării cât mai rapide de către România a monedei unice europene, ceea ce pe de-o parte punea România sub o supraveghere bancară de la Frankfurt, mult mai eficientă și necruțătoare cu cerințele de capital ale băncilor din România (spre deosebire de complicitatea BNR), pe de altă parte asigura un șomaj mai rapid unor personaje transpartinice, numite politic, la șefia BNR”, spune Soviani.

În ceea ce privește CNSM, ”Consiliul nu a fost creat încă de la început cu un rol obiectiv de a corecta deviații macroprudențiale”, apreciază analistul economic.

Singurul scop al acestui nou organism dovedit și previzibil inutil fiind prevederea potrivit căreia membrii CNSM beneficiau de imunitate față de cercetarea penală, respectiv dacă dădeau cu economia în gard, nu puteau fi cercetați penal.

Spre desoebire de alte state, cei care dădeau cu economia în gard nu erau deranjați defel, dacă lumea îi apreciază drept incompetenți, preferând acest statut verificărilor penale – respectiv dacă la scutul incompetenței nu se află acțiuni și inacțiuni care să favorizeze spre exemplu bănci, prin nesupravegherea în mod real a modului în care externalizează active și sifonează impozit pe profit de la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, scopul CNSM a fost o anumită exonerare de răspundere”, adaugă Radu Soviani.

Tocmai soiul acesta de organisme inutile și inventate, precum CNSM, au permis BNR să paseze responsabilitatea, inclusiv penală, tot timpul asupra altora. Adică, sub supravegherea BNR, prin exportul de credite la o facțiune din valoarea garanțiilor din spate, ceea ce crea posibilitatea băncilor să își curețe bilanuțurile fără a aduce capital și să fraudeze pe viitor veniturile cuvinte bugetului, de vină ar fi fost alte instituții corupte gen ANAF, nu și BNR. Or, astfel de acțiuni trebuie în primul rând verificate și sesizate (inclusiv penal) de către funcționarii BNR, care au știința văduvirii bugetului de stat prin acest mecanism”, arată cu degetul Radu Soviani.

Rețeaua bancherilor, care nu a fost depistată de BNR, sau cazul creditului Elena Udrea, când o persoană nebancabilă a luat un credit de 3,2 milioane de Euro în frauda unei bănci supravgheate de BNR și în frauda bugetului de stat, sunt exemple cheie ale inacțiunii BNR și favorizarea de către unii funcționari a fraudelor fiscale prin rețele protejate de funcționari veșnici din BNR”, mai spune el.

În fapt, prin dorința manifestată de a deveni ,”unica autoritate de supraveghere’’, în opinia mea, anumite rețele care au capacitatea să își infiltreze soldați în conducerea BNR își manifestă expres dorința de a conta în continuare și, în condițiile în care rolul BNR va fi înlocuit în mare măsură de cel al Băncii Central Europene după aderarea la Euro, aceste rețele vor să își păstreze câmpul tactic de acțiune.

BNR dă mesaje clare, atât verbale, cât și de politică monetară, că dorește aderarea cât mai târziu la Euro. Oameni din BNR încearcă tot soiul de combinații pentru a își păstra măcar o parte din puterile actuale, respectiv capacitatea de a influența politica economică, în condițiile în care dezechilibrul economic major în care se află România acum este o rezultantă inclusiv a complicității politicii monetare BNR cu politica fiscală iresponasbilă a guvernelor”, mai spune analistul economic.

Soluția reală care ar conduce la un plus de bunăstare pentru toți românii și nu doar pentru corifeii politicii monetare sau fiscale și rețelelor care acționează la scutul lor este adoptarea cât mai rapidă a EURO și trecerea politicii monetare și de dobânzi, de urgență, în competența Băncii Centrale Europene. BNR ar rămâne cu ceva atribuții legate de protecția consumatorilor și poate și-ar înțelege astfel și rolul preventiv de a limita abuzurile sistemului bancar înainte ca acestea să producă consecințe grave pentru economie și nu doar de a da sfaturi post-factum și a arunca mereu vina pe alții”, conchide Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *