Skip to content
Politică

Soviani tranşează o problemă ce poate pune pe butuci mediul privat EXCLUSIV

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a transmis o statistică care vizează mediul antreprenorial din România, fiind vorba despre numărul firmelor radiate în cursul primelor șase luni ale anului 2018. Concret, numărul firmelor radiate a crescut, în primele şase luni din 2018, cu 1,19%, comparativ cu perioada similară din 2017, ajungând la 41.748, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului,

Contactat de PSnews.ro, analistul economic Radu Soviani a făcut o analiză a statisticilor prezentate. Astfel, Soviani pune creşterea firmelor radiate pe seama majorării prețurilor şi modificărilor fiscale.

”Sunt motive temeinice pentru care numărul de companii radiate se majorează comparativ cu perioada similară a anului trecut. Să nu uităm, în România anului 2018, deşi există crestere economică, este mai scump să faci afaceri. În acest moment, referința ratelor de dobândă ROBOR este spre 3.5%, de patru ori mai mult decât anul trecut pe vremea aceasta. Practic, pentru o companie care doreşte să se dezvolte prin achiziționarea unui credit este mult mai scump ramburseze. Deci, prima explicație este legată de evoluția prețului banilor respectivi, dobânzile la creditele bancare. O a doua explicație vine din modificările fiscale făcute alandala, în principal anul trecut. În 365 de zile au existat peste 300 de articole modificate ale codului fiscal. Dacă dăm la o parte zilele lucrătoare o să vedem că un articol din codul fiscal s-a modificat în fiecare zi. Ori toate aceste modificări, inclusiv contribuționarea angajaților cu salariul minim pe economie, la un nivel de venit pe care nu-l încasau, mă refer la angajații care aveau norma partială. Toate acestea au adus costuri suplimentare pentru funcționarea firmelor şi atunci foarte probabil toți mai mulți agenți economici nu mai vad rațiunea de a plăti cheltuieli de funcționare mai mari, şi în creştere, şi îşi radiază firmele. Și o a treia explicație, mai putin dovedită dar destul de importantă, se referă la probabilitatea ca o mare parte a anteprenorilor care şi-au deschis firme, în aceste condiții ale anului 2018, să îşi caute de lucru mai degrabă la stat decât să acționeze în economia privatăa spus Soviani, in exclusivitate pentru PSnews.ro .

De asemenea, întrebat cum comentează faptul că majoritatea radierilor s-au produs în zonele comerțului şi industriei raparațiilor auto, Radu Soviani ne-a spus că acest lucru depinde de capacitatea de consum a populației.

”Sunt sunt zone care depind de capacitatea de consum a populației. Trebuie aici o analiză foarte amanunțită pentru a găsi explicația completă, dar la prima vedere este vorba de faptul că locul micilor magazine este luat de hipermarketuri, iar în ceea ce priveşte serviciile auto, explicația poate fi că serviceurile mari concentrează din activitate, iar serviceurile mai mici dispar pe fondul creşterii cheltuielilor de funcționare pe care le menționam puțin mai devreme: cresterea prețului privind forța de muncă, creşterea prețului privind adaptarea la fiscalitate, creşterea pretului utilitaților – gazele s-au scumpit, benzina s-a scumpit, energia electrică s-a scumpit” , a concluzionat Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *