Skip to content
Politică

Soviani vrea o mutare dură a Fiscului după ancheta momentului: Rețele de mafioți! EXCLUSIV

agerpres.ro

Analistul economic Radu Soviani a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras concluzii spinoase în legătură cu ancheta momentului.

VEDEȚI ȘI: UPDATE Bancheri săltați SURSE / Iureș la o instituție: zeci de percheziții vizând Prima Casă

Așa cum puteți citi în linkul de mai sus, Parchetul General a făcut miercuri percheziții la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), în legătură cu presupuse fapte de corupție vizând acordarea unor împrumuturi în Programul Prima Casă.

Ei bine, PSnews.ro a stat de vorbă joi cu Radu Soviani, întrebându-l ce impact consideră el că are această anchetă asupra sistemului bancar din România. La rândul lui, economistul a subliniat că ancheta nu vizează  întregul sistem și că riscul de intrare în incapacitate de plată a creditelor Prima Casă este unul extrem de redus.

„Practic, ancheta nu vizează întregul sistem bancar din România, ci mecanismele prin care se garantau credite Prima Casă. Vorbim la prima vedere – din informațiile apărute public – despre niște mici găinării prin care diverși funcționari ai Fondului Național de Garantare a Creditelor dădeau peste rând sau întârziau dosarele de aprobare a garanțiilor pentru cei care doreau să acceseze Programul Prima Casă, în funcție de primirea unor foloase necuvenite. Este o operațiune tipică de șpagă, derivată din birocrație. Nu cred că este o chestiune de sistem, pentru că în cazul creditelor Prima Casă vorbim despre garanții de returnare care vin din partea FNGCIMM după garanțiile care au în vedere veniturile salariale. Oricum: nivelul de intrare în incapacitate de plată a creditelor Prima Casă este unul foarte, foarte redus – sub 1%. Deci acesta este clar un exemplu excepțional despre cum generează aparatul birocratic de stat corupție și întârzie procesul economic normal de acordare a creditelor prin Programul Prima Casă”, a detaliat fostul purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Întrebat dacă se așteaptă ca încrederea populației în Programul Prima Casă să se reducă și astfel să scadă numărul cererilor de asemenea credite, Radu Soviani a negat. În schimb, analistul a făcut apel la Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) să se ducă peste băncile „care au dat credite cu garanții discutabile unor rețele de mafioți”.

„În niciun caz! Mă aștept ca după această anchetă, procurorii să se ducă după unitățile bancare (unitățile bancare, nu neapărat FNGCIMM!) care au dat credite pe garanții aproape inexistente, acestea transformându-se în cele din urmă în credite neperformante. Astel a fost fraudat bugetul de stat: prin aceste credite devenite neperformante, veniturile au fost scoase din profit, profitul a fost mai mic și pe cale de consecință s-a diminuat impozitul către bugetul de stat.

Deci din punctul meu de vedere, ar fi normal ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală să meargă acum de la Fondul de Garantare la băncile care au dat credite cu garanții discutabile unor rețele de mafioți, rețele care au urmărit încă de la început să nu returneze acele credite”, a încheiat economistul.

1 comentariu la “Soviani vrea o mutare dură a Fiscului după ancheta momentului: Rețele de mafioți! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *