Criza politică din România şi posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice ca urmare a prăbuşirii guvernului de coaliţie în această săptămână ar putea submina unele surse de finanţare externă, estimează S&P Global, potrivit Reuters.
„Banca centrală a României a intervenit joi pentru a susţine leul, pe fondul unei creşteri a costurilor de împrumut, după victoria candidatului de extremă dreaptă George Simion în primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a adâncit criza politică din a doua cea mai mare economie din Europa Centrală”, comentează S&P Global, arată News.ro.
„Euroscepticul Simion a câştigat decisiv primul tur al scrutinului de duminică, provocând demisia premierului de stânga Marcel Ciolacu şi prăbuşirea guvernului de coaliţie pro-occidental”, notează Reuters.
S&P Global consideră că principalul risc pentru România, care înregistrează cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depăşind 9% din PIB, este modul în care îşi va finanţa deficitele mari până în 2026, pe fondul unui impas politic prelungit şi al slăbirii creşterii economice.
„Accesul guvernului la piaţa de euroobligaţiuni a slăbit, ceea ce a dus la presiuni asupra cursului de schimb şi a pieţei interne de obligaţiuni”, a declarat S&P Global. „În plus, elaborarea ineficientă a politicilor ar putea face ca fondurile UE, în special cele din cadrul Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă, să fie mai puţin disponibile”, avertizează agenţia.
Economia României a crescut cu doar 0,8% anul trecut, cel mai lent ritm de la pandemia COVID-19, creşterea încetinind în fiecare an începând din 2021. Joi, un mare grup de angajatori a declarat că criza politică a crescut riscul de a împinge ţara în recesiune.
Leul, care a ieşit marţi din intervalele strânse în care s-a menţinut în mare parte din ultimii trei ani, şi-a redus joi pierderile săptămânale sub 3%, dar încă depăşea pragul cheie de 5 lei pentru un euro.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News