Skip to content
Economie

S&P menţine ratingul de ţară al României la nivelul „BBB-„, cu perspectivă negativă. Ce se întâmplă cu pensiile

bankingnews.ro
" "

Agenţia de evaluare financiară S&P a confirmat ratingul de ţară al României la nivelul „BBB-„, cu perspectivă negativă, ceea ce reprezintă un semnal şi pentru celelate două agenţii, Fitch şi Moody’s, care derulează evaluări ale ratingului României. S&P estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB şi consideră că Guvernul va majora pensiile în luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, aşa cum era aşteptat, relatează News.ro.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reacţionat într-o postare pe Facebook: ”Agentia de rating Standard and Poor’s CONFIRMĂ rating-ul de ţară al României – Investment Grade”.

" "

„Deşi ne aşteptăm ca efectele negative economice şi fiscale induse de COVID-19 să împingă datoria publică netă a României la 43% din PIB în 2020, iar cheltuielile cu dobânzile să crească până la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipăm o consolidare fiscală semnificativă după alegeri”, se arată în raportul agenţiei.

Agenţia de evaluare estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar dacă pensiile nu vor fi majorate cu 40%.

„Declinul economiei, alături de măsurile de stimulare şi declinul veniturilor fiscale vor adânci deficitul bugetar în acest an. Ca răspuns la efectele restricţiilor legate de Covid-19, autorităţile au lansat o serie de măsuri economice şi fiscale pentru a proteja companiile şi angajaţii. Deşi măsurile pot atenua în mod eficient o parte din efectele negative, credem că vor rezulta într-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul scăderii veniturilor din cauza contracţiei economice, ceea ce va împinge datoria publice peste 40% din PIB„, indică S&P.

S&P îşi motivează decizia de a menţine ratingul de ţară al României la nivelul investment grade „BBB-„, cu perspectivă negativă, argumentând că declinul bugetar provocat de pandemia COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a reduce costul creşterilor de pensii prevăzute pentru luna septembrie.

”În condiţiile apropierii alegerilor, credem că nu va putea retracta integral creşterea şi va majora totuşi pensiile cu aproximativ 10%”, precizează agenţia de rating.

Ratingul României ar putea fi retrogradat dacă dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate pentru o perioadă mai lungă decât anticipează agenţia în prezent, iar absenţa consolidării fiscale va conduce la o datorie mai mare sau un cost cu dobânzile mai ridicat decât este estimat, notează Profit.ro.

În decembrie 2019, Agenţia de evaluare Standard & Poor’s Global Ratings a anunţat că a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, în principal din cauza depăşirii ţintei de deficit bugetar, dar a menţinut ratingul creditului suveran în monedă străină şi pe termen scurt la „BBB- / A-3”.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *