SpaceX va încerca o manevră spectaculoasă: să prindă din zbor o parte din mega-racheta sa Starship

Sursă foto: space.com

SpaceX va încerca duminică o manevră spectaculoasă: să prindă prima treaptă a mega-rachetei sale Starship cu ajutorul unor brațe mecanice uriașe, în timpul unui nou zbor de testare ce ar putea reprezenta un pas decisiv către reutilizarea acestui lansator greu.

La încheierea desfășurării lor, cele două trepte ale rachetei – cea mai mare și mai puternică din lume – ar urma să fie recuperate și reutilizate după fiecare zbor. Scopul este de a putea lansa mai multe vehicule, mai rapid și la costuri mult mai mici, relatează AFP, potrivit News.ro.

Compania miliardarului Elon Musk intenționează să folosească Starship pentru a coloniza planeta Marte. Dezvoltarea navei spațiale este, de asemenea, monitorizată îndeaproape de NASA, care se bazează pe ea pentru a-și readuce astronauții pe suprafața Lunii.

Decolarea celui de-al cincilea zbor de testare al Starship este programată pentru ora locală 07:00 (15:00, ora României) de la portul spațial Starbase al companiei din sudul Texasului.

Racheta este compusă din primul etaj, Super Heavy, și, deasupra acestuia, nava spațială Starship, care, prin extensie, dă numele întregului lansator.

Numai Super Heavy are o înălțime de aproximativ 70 de metri (racheta completă are 120 de metri). La fiecare zbor, Super Heavy se desprinde de Starship după ce o propulsează cu cele 33 de motoare puternice ale sale. Până acum, Super Heavy a ajuns în mare, dar de data aceasta SpaceX vrea să încerce să facă această componentă să se întoarcă la platforma de lansare la șapte minute după decolare.

Odată frânată și înainte să atingă solul, brațele mecanice instalate pe turnul de lansare, supranumite „baghete”, ar trebui să se prindă de Super Heavy și să o imobilizeze.

„Inginerii SpaceX au petrecut ani de zile pregătindu-se pentru încercarea de captare”, a declarat compania. „Zeci de mii de ore” au fost petrecute de tehnicieni „punând în aplicare infrastructura necesară pentru a maximiza șansele noastre de succes”, a adăugat aceasta.

O manevră riscantă

SpaceX a avertizat că „mii” de condiții vor trebui îndeplinite pentru a putea efectua această manevră riscantă. În cazul în care acestea nu sunt îndeplinite, Super Heavy va urma o traiectorie ce o va conduce la amerizarea în Golful Mexic.

Starship, între timp, își va continua zborul până va ajunge în Oceanul Indian. Pentru prima dată, a reușit să amerizeze cu succes în Oceanul Indian în timpul unui zbor de testare efectuat în urmă cu patru luni. Imaginile transmise în direct de camerele de pe nava spațială au arătat însă un strat de plasmă portocalie la întoarcerea sa din spațiu, din cauza frecării cu atmosfera. Fragmente s-au desprins sub presiune.

De atunci, SpaceX a declarat că a efectuat o „revizuire completă a scutului termic” al navei spațiale, folosind plăci de „nouă generație”.

Controverse

SpaceX a dezvoltat Starship cu o viteză amețitoare, lansând prototipuri fără încărcătură pentru a corecta rapid orice probleme întâlnite în situații reale de zbor.

În ultimele săptămâni, compania s-a plâns în mod deschis de lentoarea autorității americane de reglementare în domeniul aviației (FAA), care este responsabilă de autorizarea zborurilor.

„Este nevoie de mai mult timp pentru a îndeplini formalitățile necesare pentru a obține o licență de lansare a unei rachete decât pentru a proiecta și construi hardware-ul în sine”, s-a plâns compania într-un comunicat de presă – rar și lung – în septembrie.

Elon Musk, care de-a lungul anilor a avut o orientare politică tot mai spre dreapta și îl susține acum în mod fățiș pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, i-a cerut șefului FAA să demisioneze.

SpaceX se luptă, de asemenea, cu acuzațiile de poluare a mediului, legate în special de cantitatea mare de apă care este turnată la fiecare lansare Starship la aprinderea motoarelor, pentru a atenua undele acustice și a limita astfel vibrațiile. Acest sistem a fost adăugat după ce primul zbor de testare, în aprilie 2023, a distrus o parte a platformei de lansare sub puterea decolării, catapultând resturi și un nor de praf.

Mai multe asociații de protecție a mediului au condamnat daunele cauzate de operațiunile SpaceX speciilor de animale, deoarece baza spațială este situată chiar lângă o rezervație protejată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: