Candidații la alegerile parlamentare au contribuit în campania electorală cu 224 de milioane de lei, arată un raport realizat de Expert Forum (EFOR). Analiza experților arată că zeci de candidați au contribuit în campanie, din surse proprii, cu sume mai mari decât veniturile declarate de ei pe parcursul anului trecut. Singurul intrat în Parlament este un senator AUR de Dâmbovița.
Expert Forum a analizat un sfert din numărul candidaților la parlamentare care au contribuit din fonduri proprii cu suma maximă – de 198.000 de lei – în timpul campaniei electorale pentru alegerile care au avut loc în 1 decembrie. Analiza a fost realizată cu ajutorul declarațiilor de avere depuse de candidați.
„Scopul acestei analize a fost (…) de a indica faptul că există posibile vulnerabilități și că este nevoie de mecanisme suplimentare de verificare a sursei banilor din campaniile electorale”, arată realizatorii raportului citat.
Un parlamentar fără venit a contribuit cu 198.000 de lei
37 dintre candidații analizați, care au contribuit cu suma maximă în timpul campaniei electorale, au venituri mai mici decât suma de 198.000 de lei.
„Ne întrebăm cum cineva investește aproape toți banii câștigați într-un an în campania electorală. Chiar și având siguranța recuperării fondurilor din rambursări, tot pare o investiție riscantă”, arată sursa citată.
În cazul candidaților SOS România (partidul Dianei Șoșoacă) și ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au fost identificate cele mai multe astfel de situații. Opt dintre ei (dintre care 5 de la SOS și 3 de la AUR) nu au declarat niciun venit, deși au contribuit cu peste 100.000 de lei în campania electorală pentru alegerile parlamentare, potrivit Expert Forum.
De exemplu, potrivit raportului citat, senatorul AUR de Dâmbovița – Iacob Constantin Ciprian – a contribuit cu 198.000 de lei în campania pentru parlamentare, deși nu are niciun venit declarat.
„În campanie se publică informații doar despre cine a declarat fondurile, adică un candidat sau un partid, nu și cine a dat banii respectivi candidatului sau partidului (…) Credem că este important ca informația despre sursa fondurilor să fie făcută publică în timpul campaniei electorale, întrucât este o parte esențială din procesul electoral, care reflectă legalitatea acțiunilor candidatului și cine sunt susținătorii acestuia”, mai arată Expert Forum.
Citește mai multe AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News