Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost reales duminică în fruntea Partidului Socialist al Muncitorilor Spanioli (PSOE) în urma unui congres organizat la Sevilla, unde nu a avut contracandidat şi care a fost dominat de cazuri de corupţie ce îi vizează pe mai mulţi dintre apropiaţii săi, transmite AFP.
Pedro Sanchez, care conduce partidul din 2017 (după ce fusese deja în fruntea acestuia între 2014 şi 2016) şi lista de 54 de nume pe care a propus-o pentru comitetul executiv al partidului a primit voturile a aproximativ 90% din cei 1.028 de delegaţi care au votat.
Devansat de Sanchez cu un an faţă de data iniţială pentru a strânge rândurile în jurul său şi pentru a reduce la tăcere vocile critice, acest al 41-lea congres al PSOE a avut ca rezultat, aşa cum era de aşteptat, reconfirmarea tuturor persoanelor sale de încredere în funcţiile cheie ale formaţiunii politice.
Ministrul pentru buget Maria Jesus Montero a fost astfel consolidată în poziţia de numărul doi în partid, în timp ce Santos Cerdan rămâne secretar cu organizarea, o poziţie crucială pentru controlul aparatului de partid.
Congresul început vineri a avut loc într-un context de slăbire pentru PSOE şi Pedro Sanchez, din cauza creşterii recente a cazurilor de corupţie sau trafic de influenţă. Mai mulţi membri din anturajul premierului sunt în prezent ţinta unor investigaţii legale, în primul rând soţia sa Begonia Gomez, fratele său David Sanchez, dar şi Jose Luis Abalos, fost ministru al transporturilor, considerat mult timp braţul său drept.
Şeful federaţiei socialiste al Comunităţii Madrid, Juan Lobato, a fost nevoit să demisioneze miercuri după ce a implicat un consilier din Palatul Moncloa, sediul guvernului, într-o afacere care otrăveşte viaţa premierului Sanchez de luni de zile.
Vineri, ziua deschiderii congresului PSOE, Lobato a fost chemat să depună mărturie în faţa judecătorului care investighează originea unor scurgeri de informaţii referitoare la un acord negociat între justiţie şi soţul preşedintei de dreapta a Comunităţii Madrid, urmărit penal pentru fraudă fiscală. Scopul anchetei este de a stabili dacă aceste scurgeri au provenit din interiorul Palatului Moncloa.
Slăbit de înmulţirea acestor scandaluri, premierul Pedro Sanchez este afectat şi de faptul că guvernul său – format din PSOE şi Sumar, stânga radicală, – nu dispune de majoritate absolută în parlament, unde depinde de sprijinul mai multor partide mici independentiste basce şi catalane.
Premierul Sanchez a avut de suferit şi de pe urma controversei declanşate de tragicele inundaţii din 29 octombrie care au afectat sud-estul Spaniei, soldate cu cel puţin 230 de morţi, opoziţia de dreapta acuzându-l de gestionare haotică, chiar dacă preşedintele de dreapta al regiunii Valencia este şi el acuzat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News