Skip to content
Coronavirus

Spania revizuieşte în creştere bilanţul deceselor provocate de COVID-19

greenleft.org.au

Guvernul de la Madrid a revizuit la 28.315 de decese numărul deceselor cauzate de infectarea cu noul coronavirus, după ce la începutul lunii iunie cifrele au „îngheţat” la 27.136 din cauza schimbării metodei de contabilizare, scrie Le Figaro. Potrivit autorităţilor spaniole, noul sistem de contabilizare cu date precise trebuie să permită să depisteze mai rapid focarele de infecţii în cazul revenirii epidemiei.

Guvernul a schimbat la sfârşitul lui mai metodologia sa şi a cerut regiunilor, competente în materie de sănătate, să notifice cazurile individual cu o dată precisă şi să nu le mai grupeze ca înainte. Ca urmare a acestei schimbări de metodă, Ministerul Sănătăţii a decis să „îngheţe” bilanţul total la nivelul din 7 iunie din cauza „divergenţelor” privind în special cifrele raportate târziu în unele zone.

Spania rămâne una dintre cele mai îndoliate ţări din cauza pandemiei. Epidemiologul-şef din Ministerul Sănătăţii Fernando Simon a recunscut vineri că această „îngheţare” a suscitat o „anumită controversă”, Guvernul fiind acuzat de „dezinformare”. Dar el a susţinut „necesitatea actualizării datelor tuturor cazurilor înregistrate” de la începutul epidemiei.

Opoziţia de dreapta a acuzat Guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez că ascunde numărul real de morţi, evidenţiind excesul de mortalitate la 43.000 de decese înregistrate de la mijlocul lui martie în raport cu media ultimilor zece ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică şi a unui organism de cercetare publică. Dar „nu există nicio confirmare ca virusul” să fi fost cauza acestor 15.000 decese suplimentare, a spus vineri Fernando Simon, potrivit News.ro.

În schimb, Guvernul nu a comunicat cifra naţională privind morţii din azile unde coronavirusul a provocat un masacru, în special în regiunea oraşului Madrid. Potrivit cifrelor actualizate ale Ministerului Sănătăţii, numărul deceselor de Covid-19 a scăzut în ultimele zile în Spania la 2 miercuri, 5 marţi şi 7 luni. La mijlocul lunii mai, numărul de morţi zilnic era încă cuprins între 50 şi 100 după ce a atins cifra de 950 la începutul lui aprilie, în vârful epidemiei.

Numărul de persoane aflate în Terapie intensivă este de 312 faţă de 5.500 în vârful epidemiei. „Epidemia este foarte bine controlată”, a asigurat Fernando Simon, chiar dacă virusul încă circulă şi „ar putea reveni în Spania” odată cu redeschiderea frontierelor pentru cetăţenii europeni, începând de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *