Skip to content
Externe

Spania și Franța trimit nave de război la Marea Neagră

Twitter

Spania a luat decizia să trimită nave de război care să se alăture forțelor navale NATO din Mediterana și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza poziționării armatei ruse la granița cu Ucraina, a declarat joi ministrul apărării, Margarita Robles, potrivit Reuters. O decizie similară a fost anunțată și de Franța, prin vocea unui înalt militar, care a precizat că, în luna aprilie, nave militare şi avioane franceze vor fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră.

O navă detectoare de mine maritime este deja pe drum, iar o fregată va ajunge în trei sau patru zile, a spus Robles reporterilor. Guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, a spus ea.

Rusia nu poate spune nici unei țări ce să facă, așa că NATO va proteja și apăra suveranitatea oricărei țări care poate, sau vrea să se alăture NATO”, a mai spus Robles, conform caleaeuropeana.ro.

Spania preferă un “răspuns exclusiv diplomatic” pentru rezolvarea conflictului, a adăugat ea.

Contribuția Spaniei la desfășurarea militară a NATO în Europa de Est vine după ce ministrul de externe Jose Manuel Albares și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat marți, în cadrul unei întâlniri la Washington, despre un răspuns coordonat la amenințarea Rusiei față de Ucraina.

Nu este pentru prima dată când Madridul se implică militar în regiune sub egida NATO. Un detaşament al Forțelor Aeriene Spaniole, format din aproximativ 130 de militari şi având în dotare şase aeronave Eurofighter Typhoon a executat la Marea Neagră și în România misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în lunile februarie și martie 2021.

În ce privește Parisul, pentru început, portavionul cu propulsie nucleară al Franţei, Charles de Gaulle, va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat ministrul apărării, Florence Parly.

În plus, “unele mijloace maritime şi aeriene vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi în special în România, fără îndoială o fregată, pentru a participa la un exerciţiu la începutul lui aprilie. Iar avioanele vor executa zboruri deasupra Mării Negre”, a adăugat amiralul francez Gilles Boidevezi, comandant al zonei maritime Mediterana, informează Agerpres.

De altfel, fregata multirol Auvergne tocmai a petrecut trei săptămâni în Marea Neagră, inclusiv în portul Constanța, în contextul în care criza se agravează între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară în Ucraina.

Implicarea militară franceză în România și la Marea Neagră prinde contur. Cu o zi înainte, președintele Emanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România,

Am continuat desfăşurarea de forţe în favoarea securităţii partenerilor noștri europeni, în cadrul misiunilor NATO și misiunilor prezenței înaintate avansate în ţările baltice prietene și vom continua să facem acest lucru pe viitor, așa cum ne-am arătat şi disponibilitatea de a merge mai departe şi, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni pentru a ne asuma toate responsabilitățile în misiunile de tip prezență înaintată avansată, în special în România, dacă aceste vor fi decise”, a declarat Macron, în cadrul unui discurs pe care l-a susținut într-o vizită la forțele armate în tabăra Oberhoffen, în Haguenau, Bas-Rhin.

Liderul francez a vizitat această locație militară după discursul pe care l-a susținut în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Conform afirmațiilor acestuia, explicate și de ministrul apărării Florence Parly, care a spus că Franța este pregătită să meargă cu misiuni în România, în funcție de deciziile luate în mod colectiv în cadrul NATO.

Acest anunț înseamnă că Franța ar putea fi națiunea-lider a unui batalion NATO în România, un tip de grup de luptă pe care Alianța le-a instalat doar în Polonia și țările baltice. Însă, pentru o astfel de desfășurare militară sub umbrelă aliată este necesară o decizie oficială la nivelul Alianței Nord-Atlantice.

Terenul pentru o astfel de decizie ar putea fi netezit la reuniunea miniștrilor apărării aliați din luna februarie și adoptată oficial la summitul NATO de la Madrid din luna iunie.

Rusia continuă acumulările sale de trupe la granița cu Ucraina și în regiunea Mării Negre, deși afirmă că nu plănuiește să atace Ucraina, în timp ce SUA, aliații din NATO și Uniunea Europeană fac apel la detensionarea situației și avertizează că vor impune Rusiei consecințe masive și costuri economice severe dacă va interveni militar în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *