Skip to content
Coronavirus

Specialist în Sănătate Publică de la UBB: „Ne îndreptăm spre 2.000 de cazuri pe zi şi spre un lockdown ca în primăvară”

Inquam Photos/Octav Ganea

În mai puţin de două săptămâni ajungem la 2.000 de cazuri pe zi şi ne îndreptăm cu paşi mari spre un lockdown (stare de urgenţă-nr) ca în martie şi aprilie, a susţinut Radu Cherecheş, directorul departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Criteriile de carantinare a localităţilor sunt neclare, iar măsura trebuia luată mai devreme, spune Răzvan Cherecheş, directorul departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).
Sunt 8 criterii pentru carantinare, dar e foarte neclar dacă se utilizează două, patru sau toate dintre ele când autorităţile iau decizia de închidere a unei localităţi, a spus Cherecheş la Europa FM:

A fost lăsat, părerea mea, intenţionat un spaţiu de manevră pentru politicieni să decidă în funcţie de situaţie. Când tu vrei să protejezi populaţia, trebuie să ai criterii foarte clare, să iei măsuri ferme şi din timp, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Părerea mea, în mai puţin de două săptămâni ajungem la două mii de cazuri pe zi şi suntem pe un drum care ne îndreaptă cu paşi mari spre un lockdown ca în martie şi aprilie.

Răzvan Cherecheş a mai spus că mesajele autorităţilor ar fi trebuit să fie mai clare: „Nu ar fi fost acceptabil ca un membru al Guvernului sau Parlamentului să apară în orice situaţie fără mască pe faţă. Am văzut preşedintele, premierul, parlamentari. Mesajul privind gravitatea pandemiei a fost decredibilizat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *