Parlamentul dezbate proiectul privind Codul Urbanismului, Amenajării Teritoriale și Construcțiilor, iar specialiștii din domeniu nu sunt deloc mulțumiți deoarece nu se vor rezolva problemele fundamentale din domeniu.
Urbanistul Alexandru Pânișoară a participat la dezbateriile din comisiile de specialitate din Parlament, formulând mai multe observații și propuneri, și a explicat pentru PS News că noul Cod, la care lucrează Parlamentul, nu va rezolva problemele din domeniu, ci doar încorporează mai multe acte normative care deja există. Pânișoară a declarat că noul Cod nu rezolvă situația privind contenciosul, în schimb propune noi instituții și structuri care vor îngreuna administrația publică locală deoarece nu există foarte mulți specialiști.
„În practică, acest cod care este încă în dezbatere în Parlament, nu îmbunătățește cu nimic domeniul pe care îl reglementează. Practic, ca procedură, ca demers legislativ, nu este o codificare prin sistematizarea legislației, ci este doar o codificare prin încorporare. Se iau actele normative conexe și se integrează într-un singur act normativ. Nu rezolvă probleme sistemice ale domeniului, nu detaliază anumite lucruri cu care practica se confruntă, atât la nivel administrativ, cât și la nivel privat. Pe lângă asta, nu rezolvă situația privind contenciosul, în sensul în care măcar să meargă pe modelul francez, așa cum au aceștia consiliul de stat și au niște instanțe specializate pe asemenea litigii. Nu abordează deloc problema.
Înființează niște structuri și niște instituții noi care, din punctul meu de vedere, sunt foarte greu de populat cu specialiști, pentru că în prezent avem o asemenea problemă la nivel local și central. Și crearea de noi instituții și organisme nu au cum să o rezolve. Sunt niște instituții noi create, care sunt binevenite, dar sunt incomplete, sunt preluate din legislații precum cele franceze, dar nu avem oameni pregătiți în zona asta”, a declarat Pânișoară.
După ce în presă a apărut informația că noul Cod ar afecta spațiile private, care ar putea fi transformate în spații verzi publice, Alexandru Pânișoară a precizat că nu vor fi afectate spațiile private și nu se iau măsuri în acest sens. Urbanistul a declarat că proprietate privată nu va fi afectată de noul Cod al Urbanismului.
„În urma intervențiilor din comisiile de specialitate, inclusiv cele ale lui Nicușor Dan, prin care a solicitat ca reglementările referitoare la administrarea spațiilor verzi și protecția mediului să nu fie incluse în Codul Urbanismului și să rămână cum sunt astăzi, respectiv Ordonanța de Urgență 195/2005 și Legea 24/2007, nu mi se pare o prostie, pentru că atât timp cât intru și vreau să reglementez cap-coadă un domeniu, care include inclusiv asta, ca și multe alte domenii, nu am de ce să rămân cu acte separate la care trebuie să fac trimitere, care sunt incomplete, care nu au suficiente prevederi și așa mai departe. Ele trebuie abordate integrat, ținând cont de ele, de norma fiecăruia. Este un act normativ stufos, care nu face altceva decât să preia 95% din actualele acte normative.
Spațiile verzi, orice spațiu cu destinație publică – școli, spitale, spații verzi – nu au cum să se întâmple pe proprietăți private. Este o încălcare a Convenției Drepturilor Omului, a Constituției, e o încălcare a dreptului de proprietate privată. Singura modalitate prin care se pot face asta este prin exproprieri pentru cauza de utilitate publică. Nu ai cum să stabilești chestia asta pe proprietate privată. Avem practică la CEDo, e tranșată deja, de asta avem și situația din București cu Planul Urbanistic General care se anulează în parte încă din 2000 încoace pe aspectul ăsta. Nu ai cum să stabilești obiective de utilitate publică pe proprietate privată, fără o justă și prealabilă despăgubire prin expropriere. Nu ai cum, încalcă dreptul de proprietate privată. Noul Cod nu abordează chestiunea asta. Detaliază niște aspecte cu privire la ce înseamnă țărmul Mării Negre, zonele montane, dar nu este ceea ce trebuie”.
Alexandru Pânișoară a mai precizat că noul Cod al Urbanismului este un jalon din PNRR, însă Parlamentul a întârziat foarte mult adoptarea acestuia. În acest caz, există șanse să fie adoptat prin Ordonanță de Urgență de către Guvern, pentru a se respecta jalonul, ceea ce va crea un „dezastru total” pentru funcționarii publici care vor fi nevoiți să se adapteze rapid la noul Cod. Chiar și după adoptarea acestuia, problemele fundamentale din domeniu se vor menține și mai ales lipsa reglementării din administrația locală, a mai explicat Pânișoară.
„Acest cod a fost elaborat și plătit cu bani guvernamentali pentru că a fost stabilit ca jalon în PNRR. El trebuia aprobat de 2 ani. Faptul că se întârzie aprobarea sa în Parlament, cel mai probabil pentru a îndeplini acel jalon, vom ajunge în situația, ca și în Codul Administrativ, să-l aprobăm prin Ordonanță de Urgență. Ce înseamnă să vină un astfel de Cod peste funcționarii publici? O să fie un dezastru total.
Problema mea fundamentală este la aplicarea legii în aparatul de specialitate al primarului sau consiliului județean unde nu am reguli, nu am proceduri. Deși ele sunt obligatorii prin legea din 1999. Dar nu se întâmplă, pentru că nu am nici sancțiuni. Problema mea fundamentală ca particular și ca autoritate este că nu am proceduri clare și fiecare interpretează legea cum consideră. La noi oportunitatea este înaintea legalității. În București avem 7 primării cu 7 practici diferite pentru aceeași chestiune, cel mai simplu certificatul de urbanism”.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News