România are unul dintre cele mai mari riscuri de cutremur din Europa, alături de Turcia, Grecia, Albania și Italia. Bucureștiul este considerată capitala Uniunii Europene cea mai expusă riscului de cutremur.
Cutremurele evocă temeri legate de catastrofa din 1977 care, potrivit Băncii Mondiale, au fost 1.578 de victime în România și mișcarea tectonică a provocat pagube în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de dolari. La 4 martie se vor împlini 47 de ani de la tragedie.
„Cutremur” a fost cel mai căutat cuvânt pe Google în România în 2023, după cutremurul cu magnitudinea 7,8 din 6 februarie din Turcia și Siria și după cutremurul cu magnitudinea 5 din 14 februarie din județul Gorj, în România.
Aceste tragedii au tras un semnal de alarmă în România și au fost propuse noi politici. În martie anul trecut, fostul ministru al Dezvoltării Attila Cseke a sugerat interzicerea închirierii apartamentelor situate în clădiri cu nivel de risc seismic 1. Ordinul a fost aprobat de Parlamentul României și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.
O căutare rapidă pe site-urile de închirieri arată că apartamentele din clădirile cu bulină roșie sunt în continuare închiriate în tot Bucureștiul, chiar dacă proprietarii riscă amenzi cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei.
Întrebat de Al Jazeera dacă știa că apartamentele din clădirile vulnerabile la cutremure erau încă anunțate pe site-ul lor, un purtător de cuvânt al Booking.com a răspuns prin e-mail: „Suntem conștienți de noua legislație și analizăm modul în care aceasta se aplică la Booking.com”.
Compania „subliniază, de asemenea, că partenerii noștri de cazare ar trebui să se asigure că sunt conștienți de obligațiile lor și că acționează în conformitate cu toate legile locale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Booking.com.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News