Skip to content
Politică

Spectrul unei ALIANȚE Cioloș-USR presară PANICĂ la vârful PNL! Mizele lui Ludovic Orban EXCLUSIV

Vice

În timp ce ex-premierul Dacian Cioloș (liderul Mișcării România Împreună) negociază intens cu președintele USR, Dan Barna, în perspectiva candidaturii pe liste comune la viitoarele alegeri europarlamentare, șeful PNL – l-am numit pe Ludovic Orban – încearcă să descurajeze o alianță între cele două grupări.  

Motivul este unul cât se poate de simplu: liberalii se tem – cu atât mai mult după șocul referendumului eșuat – că un mariaj electoral între MRI și USR ar rupe segmente considerabile din electoratul PNL, amenințând scorul partidului de la viitoarele europarlamentare, scor care va fi esențial în ceea ce privește subzistența sau mazilirea lui Ludovic Orban de la cârma formațiunii.

Calcule liberale

În această ordine de idei, eventualitatea parafării unei alianțe MRI-USR reprezintă un scenariu mai mult decât îngrijorător pentru liderul liberalilor, care speră ca cele două grupări să rămână de sine stătătoare și să obțină procente mici la proba euroalegerilor – 6-7% –, astfel încât PNL să le înghită pe nemestecate, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, fără să ofere prea mult în schimb. De notat că, în pofida deselor înțepături, PNL reușește o colaborare cu USR – reamintim că cele două partide au depus o moțiune simplă împotriva controversatului Tudorel Toader, cerându-i demisia de la Ministerul Justiției. În ceea ce-l privește pe Cioloș, Ludovic Orban nu ia în calcul negocieri, fiind de notorietate animozitatea dintre cei doi – de altfel, mulți lideri PNL nu-l privesc pe Cioloș cu ochi buni: nu l-au vrut în partid după parlamentarele din 2016, când această cooptare ar fi putut fi posibilă, întrucât îl percepeau ca pe un rival.  

Nemulțumiri USR-iste

Potrivit surselor PSnews.ro, și în USR există o serie de voci care se opun parafării unei alianțe cu MRI – argumentul principal invocat în spatele ușilor închise este că mișcarea ar fi una pripită, în absența unui amplu sondaj și a unor analize aplicate. De asemenea, în USR există și nemulțumiri referitoare la dorința lui Dacian Cioloș de a deschide lista pentru Parlamentul European. Facem precizarea că, pe cont propriu, USR (cotată la 10-12% în toate măsurătorile sociologice) se așteaptă la 3-5 mandate de europarlamentari, în timp ce Mișcarea România Împreună are aproximativ aceleași așteptări.

 

 

1 comentariu la “Spectrul unei ALIANȚE Cioloș-USR presară PANICĂ la vârful PNL! Mizele lui Ludovic Orban EXCLUSIV

  1. Indiferent ce ar mai face pnl’ul..sunt deja in cadere libera.Chiar daca nu ar reusii aceasta „alianta” si pnl’ul,tot dezastru au sa scoata la alegeri.Pana s retardatii au inteles ca pnl’ul nu doreste decat accesul la ban si putere.Partid de tradatori.Au tradat mereu si au sa tredeze mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *