Skip to content
Politică

Speranța Clișeru se spală pe mâini în scandalul violențelor din Piața Victoriei: Nu am fost acolo!

http://inquamphotos.com

Speranța Clișeru se spală pe mâini în scandalul violențelor din Piața Victoriei. Concret: prefectul Capitalei  spune că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, la mitingul diasporei, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.

Amintim că Speranţa Cliseru, a fost audiată miercuri timp de aproximativ trei ore la Parchetul General, în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, ea susţinând că a respectat legea „cu stricteţe”, iar ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pe care l-a semnat respectă legislaţia în vigoare.Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în acest dosar, informează News.ro

Întrebată de jurnalişti la ieşirea de la Parchetul General dacă a urmărit din Piaţa Victoriei evoluţia evenimentelor din 10 august, prefectul Capitalei a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei: „Nu, nu am fost în piaţă”.

De asemenea, întrebată dacă s-a bazat doar pe informaţiile jandarmilor sau a văzut cu ochii săi ce se întâmplă, Speranţa Cliseru a spus că nu, pentru că nu a fost acolo: „Nu, nu am văzut cu ochii mei pentru că nu am fost în piaţă”.

Afirmaţiile prefectului Capitalei sunt în contradicţie cu declaraţiile ministrului de Interne Carmen Dan şi ale coordonatorului intervenţiei jandarmilor, Laurenţiu Cazan, care au spus că Speranţa Cliseru a fost în punctul de comandă din Piaţa Victoriei de la ora 16.00.

Ora 13.55 – operaţionalizarea punctului de comandă din Piaţa Victoriei. La acel moment existau două grupuri restrânse de protestatari, unul în Piaţa Universităţii şi altul în Piaţa Victoriei. La momentul instituirii, dispozitivul a fost unul defensiv, jandarmii având ţinută de serviciu, cu mânecă scurtă, fără căşti pe cap şi echipamente de protecţie. Nu a existat astfel nicio intenţie de intimidare sau provocare din partea jandarmeriei. Ora 16.00 – în punctul de comandă s-au prezentat prefectul Capitalei şi unul dintre viceprimarii Primăriei municipiului Bucureşti. Ora 16.22 – apar primele manifestări violente. Are loc forţarea cordonului de jandarmi şi se încearcă intrarea în curtea Guvernului României”, a declarat Carmen Dan duminică, atunci când a prezentat cronologia evenimentelor la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Acelaşi lucru l-a spus şi unul dintre coordonatorii jandarmilor, Laurenţiu Cazan.

„În permanenţă am fost în contact cu toate autorităţile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16.00. (…) În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea este crescută, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că dacă lucrurile vor degenera (…) vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă, dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice (…) Am fost la faţa locului împreună tot timpul şi atunci s-a luat decizia de a avea un ordin de restabilirea ordinii publice. Lucrurile despre care vă povestesc au fost în jurul orei 20.00”,  a declarat Cazan, la TVR.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, preciza, a doua zi după violenţele din Piaţa Victoriei, că la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment şi până la ora 02.00 s-au luat măsuri astfel încât să fie evacuată zona.

El a susţinut că în primă fază jandarmii au acţionat cu gaze lacrimogene, iar după ce violenţele s-au înteţit, aceştia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă a jandarmilor, pentru atenţionarea oamenilor de a evacua zona şi pentru avertizarea celor care se manifestau violent. Ulterior, pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23.11.

„Din acel moment şi până la ora 2.00 s-au luat măsuri gradual şi sub toate formele, astfel încât să se evacueze zona, iar persoanele de bună credinţă să se poată retrage în siguranţă, mai ales că erau foarte multe femei, foarte mulţi copii. În tot acest timp, jandarmii din dispozitiv au fost loviţi cu pietre şi alte obiecte contondente şi ulterior s-a decis o intervenţie în forţă. Pe parcursul acesteia, s-a confirmat suspicinea că grupuri de persoane violente era unul compact şi foarte bine organizat şi aveau un obiectiv bine determinat, acela de a instala haosul şi de a se vandaliza zona din Piaţa Victoriei. În aproximativ 30 de minute, jadarmii au reuşit dispersarea grupului violent, fiind reţinute persoanele violente. Vorbim de 33 de persoane care au fost duse la secţiile de poliţie, până acum fiind opt dosare penale. Situaţia este foarte complexă, este în dinamică şi se schimbă de la o oră la alta”, spunea Militaru.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei au fost audiaţi marţi în Comisia de Apărare din Parlament, Carmen Dan susţinând că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, în ziua de 10 august şi că a aflat despre ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice după ce acesta a fost semnat.

„În jurul prânzului am ajuns la minister şi am primit informări pe tot parcursul zilei. Nu am discutat cu doamna prefect (prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, n.r.) în ziua de 10 august. Am primit informaţia pe fluxul informaţional după ce s-a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la finalul audierii în comisia de apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *