Skip to content
Politică

Speranță pentru pace în Siria: ACORD între Guvern și rebeli

eurotv.md

A apărut o rază de speranță în ceea ce privește pacificarea Siriei: un ACORD a fost semnat între Guvern și rebeli.

Guvernul sirian şi rebelii au ajuns la un acord în sudul ţării, care prevede un armistiţiu imediat şi evacuarea către provincia Idleb a combatanţilor care se opun acordului, scrie News.ro, citând presa străină.

”S-a ajuns la un acord între Guvernul sirian şi grupările teroriste”, a anunţat agenția oficială Sana, care foloseşte termenul ”terorişti” pentru a desemna grupările care luptă împotriva regimului.

Acordul prevede ”intrarea în vigoare a unui armistiţiu şi predarea de către grupările teroriste a armamentului greu şi mijlociu în toate oraşele şi localităţile”, potrivit Sana.

Cei ”care refuză această rezolvare vor pleca la Idleb împreună cu familiile lor”, a precizat agenţia.

Un acord s-a încheiat între rebelii sirieni şi emisari ruşi, asupra depunerii armelor de către insurgenţi şi desfăşurării poliţiei militare ruse în provincia Deraa (sud-vest), în apropiere de frontiera cu Iordania, a anunţat anterior un purtător de cuvânt al rebelilor.

Acordul prevede un armistiţiu, a precizat Ibrahim Jabawi, un purtător de cuvânt al Armatei Siriene Libere (ASL).

Acordul a fost încheiat în a cincea rundă de negocieri, lansate sâmbătă, în regiune, între insurgenţi şi reprezentanţi ai Rusiei, aliata Guvernului lui Bashar al-Assad, printr-o mediere din partea Iordaniei.

Forţele siriene au preluat, de asemenea, controlul asupra unui post la frontiera cu Iordania.

Un comandant al unor forţe proguvernamentale şi martori au anunţat anterior că forţe aparţinând Guvernului sirian şi aliaţilor acestuia au avansat, de-a lungul frontierei cu Iordania, şi erau pe cale să preia un post de frontieră aflat sub controlul rebelilor în provincia Deraa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *